Education

TU Delft scoort iets hoger in Keuzegids

In de donderdag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023 scoort de TU Delft een halve punt hoger dan vorig jaar. Desondanks is de universiteit hekkensluiter.

De hoogstscorende bacheloropleiding van de TU Delft is klinische technologie. (Foto: Justyna Botor)

Dutch only


In de Keuzegids zet de redactie op een rij wat volgens haar de beste universitaire bacheloropleidingen van Nederland zijn. Utrecht is opnieuw de nummer één in de ranglijst van brede universiteiten. Ze krijgt veel lof voor de vakgebieden gezondheid en recht & bestuur. Datzelfde geldt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, maar die scoort in totaal net een punt lager.


De Universiteit Leiden verdringt Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam van de gedeelde derde plaats. De Universiteit van Amsterdam is net als vorig jaar hekkensluiter. Dat ligt volgens de Keuzegids vooral aan de lagere waardering voor opleidingen economie & bedrijf.


Opvallend

In 
de categorie “overige universiteiten” heeft Wageningen Universiteit haar voorsprong op de Open Universiteit verder vergroot. De Universiteit Twente staat nu weer op de derde plaats omdat de Universiteit Maastricht 2,5 punten inleverde.


Opvallende stijger in deze ranglijst is de Erasmus Universiteit Rotterdam, die 3,5 punten hoger scoort dan vorig jaar. Daarom is het nu de TU Delft die – ondanks de extra halve punt – de rij sluit, met de TU Eindhoven vlak boven zich.



Opleidingen krijgen in de gids minimaal twintig en maximaal honderd punten. De redactie van de Keuzegids staat het niet toe dat Delta al hun scores of deelscores vermeldt. Wat we wel kunnen zeggen: van de zestien Delftse bacheloropleidingen in de gids scoren er net als in de vorige Keuzegids negen tussen de zestig en de zeventig punten. Klinische technologie scoort zes punten minder dan in de vorige gids, maar is alsnog een uitschieter met 71 punten. De laagst scorende opleidingen zijn applied earth sciences en industrieel ontwerpen, beiden haalden 51 punten.


De redactie van de Keuzegids baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan. Daarnaast weegt mee hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.


HOP, Hein Cuppen/ Delta 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.