Education

Terpstra: ‘De HBO-raad is machteloos’

De vereniging van hogescholen kon en kan niets uitrichten als individuele hogescholen er een potje van maken. Het grote probleem van hogescholen is dat ze, onder druk van de overheid, te groot gegroeid zijn, denkt Terpstra.


De HBO-raad is een belangenorganisatie die er hooguit voor kan zorgen dat zaken op de politieke agenda komen. Dat zegt voormalig HBO-raadvoorzitter Doekle Terpstra, nu voorzitter van Hogeschool Inholland, in een interview met Folia, het magazine van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.


Hij erkent dat de basiskwaliteit bij Inholland nog altijd niet op orde is, doelend op het lesrooster, de ict-infrastructuur, de examencommissies en de manier waarop docenten hun lessen voorbereiden. Maar hij voegt eraan toe dat dit voor andere hogescholen ook geldt: “Daar ben ik van overtuigd.”


Het grote probleem van hogescholen is dat ze, onder druk van de overheid, te groot gegroeid zijn, denkt Terpstra. Dat ging ten koste van de kwaliteit. Vandaar dat hij van Inholland een kleiner, meer selectieve hogeschool wil maken. “Die enorme toegankelijkheid van het hbo, daar gaan we  paal en perk aan stellen.”


Hij hoopt dat de Hogeschool van Amsterdam, die door de terugloop bij Inholland meer eerstejaars trekt, straks niet dezelfde kwaliteitsproblemen krijgt.

Op die dag werden aan de Brabantse Turfmarkt zeker vier voorbijgangers beschoten met waarschijnlijk een luchtdrukwapen. Nadat het schietincident in de publiciteit kwam, meldden zich nog twee slachtoffers.

De tips en informatie waren het resultaat van een passantenonderzoek van afgelopen woensdag. Politieagenten uit Delft hadden tussen 18.00 en 20.00 uur ongeveer 200 gesprekken met passerende voorbijgangers. Daarnaast hielden de agenten een buurtonderzoek.

De komende week maakt de politie een driedimensionale scan van het gebied in de hoop te kunnen vaststellen uit welke richting is geschoten. Medewerkers van de forenschische opsporing onderzochten de afgelopen dagen de locatie van het schietincident in de hoop aanvullende sporen aan te treffen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.