Education

Technische Stemwijzer: D66 scoort goed

Ingenieurs en chemici die de Technische Stemwijzer invullen, komen meestal bij D66 uit. Ook de PvdA scoort tamelijk hoog, terwijl VVD en CDA het laagst uit de bus komen.

Gaan de kolencentrales dicht? Krijgt Schiphol een zevende landingsbaan? Wordt programmeren een verplicht vak in het primair en voortgezet onderwijs?

Drie verenigingen van ingenieurs en chemici (KIVI, KNCV en VNCI) vroegen hun leden naar hun mening over politieke twistpunten waarin techniek een rol speelt. Ruim veertienhonderd hebben de enquête ingevuld. Ze kregen dezelfde stellingen voorgelegd als in de Technische Stemwijzer.

Behalve D66 scoort ook de PvdA bij hen tamelijk hoog, blijkt uit een analyse van het tijdschrift De Ingenieur, dat de stemwijzer in samenwerking met de verenigingen heeft gemaakt. Maar de verschillen tussen de partijen zijn klein.

Anders denken

De ingenieurs en chemici denken soms anders dan de politici. Bijna de helft blijkt bijvoorbeeld tegen het sluiten van kolencentrales in de komende vier jaar. Van de grote partijen zijn alleen VVD en CDA ertegen.

Van de PVV mogen de kolencentrales waarschijnlijk ook openblijven, maar die partij zit niet in de stemwijzer. De PVV is wel benaderd, zeggen de makers, maar heeft niet gereageerd.

Verder willen de meesten (72 procent) graag een miljard euro meer voor wetenschappelijk onderzoek. In de stemwijzer steunen alleen SP, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren dat plan.

Onderzoek naar inherent veilige kerncentrales vinden bijna twee op de drie geënquêteerden een goed idee. Van de bevraagde politieke partijen staan alleen VVD, CDA, D66 en SGP erachter.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.