Education

Studeren in het buitenland trekt

Het aantal Delftse studenten dat via een uitwisselingsprogramma in het buitenland studeert, neemt toe. In het collegejaar 2007-2008 betrof het nog 111 studenten, in het huidige collegejaar is dat 166. Dat meldt Elco van Noort, hoofd international office.

Tegelijkertijd is er door strengere taaleisen dit jaar voor het eerst een afname te zien in het aantal buitenlandse studenten dat via uitwisseling bij de TU studeert. Het aantal buitenlandse uitwisselingsstudenten daalde van zo’n 250 naar 200.

Volgens Van Noort lopen vooral studenten uit Zuid- en Oost-Europa tegen de strengere eisen van de (Engelse) taaltoets aan. “Vraag is of dat slecht is voor je naam. Je wilt ook excellentie uitstralen.”

De TU ontvangt al jaren meer uitwisselingsstudenten dan dat zij uitzwaait. Nu komt dat meer in balans. Mogelijk heeft dit te maken met de informatiekrant Study Abroad die naar alle tweede- en derdejaars bachelorstudenten is gestuurd en die positieve respons opleverde.

Verder vinden studenten het meer dan vroeger belangrijk om tijdens hun studie internationale ervaring op te doen. “Werken op academisch niveau betekent tegenwoordig steeds vaker werken in een internationale omgeving”, zegt Van Noort. “Daarom telt die interculturele ervaring tijdens de studie steeds zwaarder mee.”

Wat wellicht ook meespeelt is dat buitenlandse studenten sinds dit jaar verplicht zijn een heel semester te komen. Dat moet leegstand in huisvesting voorkomen. “Vroeger waren studenten vrij te komen wanneer zij wilden. Ze kwamen bijvoorbeeld in september en bleven drie maanden, waarna een woning van november tot augustus leeg kon staan.”

De TU hanteert daarom strakkere termijnen. “Willen uitwisselingsstudenten zinvol bezig zijn dan vinden wij een verblijf van zes maanden niet gek”, zegt Van Noort.

Wat ook zorgde voor leegstand is het feit dat internationale studenten (niet specifiek uitwisselingsstudenten) niet kwamen opdagen. Om dat tegen te gaan, vraagt de universiteit vanaf september 178 euro aan bemiddelingskosten en 450 euro ‘borg’ die zij verrekent met de laatste maand huur.

De TU betaalt de 178 euro bemiddelingskosten zelf aan woningcorporatie Duwo. Dat gebeurde per student soms meerdere keren als zij uit onvrede over hun kamer verhuisden naar een andere kamer. “Soms gebeurde dat drie tot vier keer en betaalde de TU dus ook drie tot vier keer 178 euro aan Duwo.” Straks moeten studenten dat bedrag zelf ophoesten.

The line-up for TU Delft’s Summer Festival is taking shape. The popular Dutch rap group ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ will be one of the festival’s headline acts. The rap group enjoyed a number one hit back in 2005 called Watskeburt. This year’s Summerfest, which celebrates the 50th anniversary of TU Delft’s Sports Center, will be held on June 5, from 16:00 to 4:00. Earlier that week, on June 2-3, the Sport’s Centre will also host a student sports tournament.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.