Campus

Studentenvakbond hekelt hoge huurprijzen

Studenten betalen vaak tientallen euro’s te veel huur, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond. Amsterdam en Utrecht zijn nog altijd de duurste steden, terwijl kamers in Enschede opvallend goedkoop zijn. Delft zit in de middenmoot.

Bijna twaalfduizend studenten hebben vorig jaar gekeken hoeveel hun kamer eigenlijk mag kosten. Daartoe vulden ze enkele vragen in op de website van de Landelijke Studentenvakbond: hoe groot is je kamer, met hoeveel huisgenoten deel je de keuken, heb je centrale verwarming enzovoorts.


Hieruit volgt een huurprijs volgens het zogeheten puntensysteem. Dit puntensysteem bepaalt de maximale huur voor kamers. Wie de hoogte van zijn huur wil aanvechten, kan naar de huurcommissie stappen.


Hoe zit het in Delft?

Zeventig procent van de studenten betaalt te veel, ziet de LSVb. Deze studenten betalen gemiddeld 104,45 euro meer dan zou mogen. Alleen in Enschede betalen de meeste studenten juist iets minder. In Delft betalen studenten volgens de bond gemiddeld bijna 90 euro te veel. Delftse studenten wonen gemiddeld minder ruim dan elders in het land. De puntenhuur ligt hier op 294,86 euro, terwijl de huur die studenten daadwerkelijk betalen zo’n veertig euro hoger ligt. Tweederde betaalt in Delft een te hoge huur.


huurcijfersDelft2018_LSVB.jpg


Huurcijfers in Delft. (Bron: LSVb, Check je kamer rapport 2017.)


typenverhuurdersDelft_LSVB.jpg


(Bron: LSVb, Check je kamer rapport 2017)


Studenten zullen vermoedelijk niet zomaar hun huurprijs checken als ze tevreden zijn, snapt ook de studentenvakbond. Uit de rapportage blijkt dus niet hoeveel procent van de studenten te veel betaalt. Maar de steekproef is wel groot en laat een trend zien: het zal geen toeval zijn dat Amsterdam en Utrecht, waar de woningnood hoog is, eruit springen.


afwijkingpuntenhuur2018_lsvb.jpg


Gemiddelde afwijking van de puntenhuur per stad in 2017. (Bron: LSVb, Check je kamer rapport 2017)


Uitbuiten

“Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten”, stelt LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos in een begeleidend persbericht. “Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.”


De vakbond pleit voor hoge boetes voor huisjesmelkers. De overheid zou bovendien zelf de wet moeten handhaven en het niet aan studenten moeten overlaten om naar de huurcommissie te stappen, waar een procedure soms maanden kan duren.


Vorige week meldde huurplatform Kamernet (op basis van het aanbod in de eerste maanden van dit jaar) dat de gemiddelde huurprijs boven de vierhonderd euro uitkwam. Ook bij Kamernet komt Amsterdam als duurste stad uit de bus.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.