Education

Simpel experiment

Hoe stroomt lucht langs windturbinebladen en hoe beïnvloeden de vervormingen van de bladen op hun beurt de stroming weer? Deze ingewikkelde vraag bezorgt stromingsdeskundigen hoofdbrekens.

Volgens promovendus ir. Joost Sterenborg zijn er veel meer data nodig om de wiskundige formules, waarmee wetenschappers deze verschijnselen proberen te beschrijven, te verifiëren.

In een met rook gevulde hal voor de grote windtunnel ‘Open Jet Facility’ bij L&R doet de onderzoeker van de vakgroep aerodynamics daarom proeven met een rotorblad die hij losjes laat bungelen aan een stel veren. Met een beweegbare flap aan de achterkant (vergelijkbaar met de kleppen in een vliegtuigvleugel) kan hij het blad op en neer laten bewegen, zolang de windtunnel maar hard genoeg blaast. De onderzoeker brengt de stromingen in kaart door de rookdeeltjes die langs het blad waaien te beschijnen met lasers.

“Dit is een exotisch experiment”, zegt Sterenborg. “Het is voor het eerst dat we een rotorblad aan veren ophangen. Doordat het blad verticaal vrijelijk kan bewegen, blijft het aantal parameters hier heel beperkt”, aldus de onderzoeker die een zo simpel mogelijk systeem nastreeft.
 

Er zijn nu meer dan tweeduizend opleidingen aan vijftig hogescholen en dertien universiteiten. Die kunnen niet allemaal van topniveau zijn. Studenten kunnen maar moeilijk een studiekeuze maken, want waarvoor kiezen ze? Het zijn fuiken waarvan ze niet weten wat ze ervan kunnen verwachten.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.