Delftse scholieren van het Grotius College hebben met hun methode voor het verwijderen van ‘plastic soep’ uit oceanen het beste technisch ontwerp 2012 gemaakt.
Boyan Slat en Tan Nguyen wonnen tijdens de scholierenwedstrijd driehonderd euro aan Iris-cheques voor hun profielwerkstuk waarin ze hun methode beschrijven van Marine Litter Extraction. Daarmee scheiden zij plastic van plankton via een soort sleeparm aan schepen, zonder het plankton te doden.
De jongens deden hiervoor onder meer een serie metingen nabij Griekenland met zeer fijnmazige netten (90 µm) die kleinere deeltjes kunnen vangen dan de netten waarmee normaliter metingen worden gedaan.
Ook berekenden zij via de bekende concentratie plastic op een locatie in de Grote Oceaan, met een model voor relatieve dichtheid, dat er dit jaar in totaal 5,6 miljoen ton plastic drijft. Gegeven de toename in plasticproductie voorspelden ze een hoeveelheid van 8,7 miljoen ton in 2020. Het gaat daarbij om plastic van 90 µm of groter dat in de bovenste vijftien centimeter van oceanen drijft.
Tevens maten ze in hoeverre plankton blijft leven tijdens het centrifugeren van de watermonsters en berekenden ze dat hun project in de toekomst wellicht winstgevend kan zijn door verkoop van gevangen plastic.
De TU Delft deelt de prijs jaarlijks uit. De jury bestond uit medewerkers van de TU Delft en het bedrijfsleven. Zij beoordeelden de inzendingen op originaliteit, gebruiksnut, toegepaste kennis, technische uitwerking, maatschappelijke relevantie en presentatie.

Comments are closed.