Education

Regels voor buiten lunchen

De zon laat zich weer vaker zien en wat willen studenten en TU-medewerkers dan? Lekker buiten op de campus lunchen. Dat is echter wel aan regels gebonden.


Dat ondervond medewerker Dennis van Gerwen bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. “Al jaren mag je daar niet je dienblad, bord en bestek mee naar buiten nemen”, zegt hij. “De arme middageter ziet zich dus gedwongen alle gereedschappen bij de afwasbalie achter te laten en met blote handen zijn pasverworven etenswaren naar buiten te dragen.”

Dat noemt Van Gerwen ‘op zijn zachtst gezegd: bijzonder onpraktisch.’ Dus probeerde hij het toch met zijn dienblad. Een beveiliger blokkeerde direct de draaideur. “We zaten vast en hij zei: kom terug, dat zijn de regels.”

Van Gerwen zegt best te begrijpen dat mensen soms hun spullen na afloop niet opruimen. “Maar zet dan een karretje buiten voor de dienbladen.”

Jos Schulte, accountmanager van Sodexo bij de TU: “Bij de aula hebben we een kar staan.” Maar hij ziet wel voor zich dat ‘iedereen bestek en borden achterlaat, waar Sodexo vervolgens op wordt aangesproken’. “Dan is het: Sodexo laat rotzooi achter. Maar nee: de student laat rotzooi achter.”

“Het is niet mijn beleid om mensen bij de deur tegen te houden, maar er verdwijnt veel bestek. Daarom is deze regel ingesteld door de TU, niet op verzoek van Sodexo. Ik wil zoveel mogelijk disposables, zodat mensen naar buiten kunnen.”

De regel wordt wat Schulte betreft aangescherpt: er is genoeg wegwerpmateriaal dus moet het servies binnen blijven. “Je dienblad mag wel mee naar buiten, wij gaan aan het eind van de middag rond om plateaus op te halen.”

Maar hoe verhouden die disposables zich met het duurzame imago dat de TU wil uitstralen? “De disposables waarmee wij werken – zeker de bruine – zijn biologisch afbreekbaar”, zegt Schulte. “Dat is het minst belastbaar voor het milieu. We zijn er met zijn allen nog niet uit wat beter zou zijn. Thuis zou een bord misschien vier, vijf jaar meegaan, maar zo werkt het bij een universiteit niet. Het is beter het belegde broodje te pakken en meteen op te eten.”www.delta.tudelft.nl/ 26676

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.