Campus

Rector bij talkshow en toneelstuk over gas

Nederland heeft lang geprofiteerd van het Groningse gas, maar nu moet het anders. Vrijdag is er in Delft een theatervoorstelling en een talkshow over deze kwestie.

De Groningse gasbel bracht Nederland vanaf de jaren zestig warmte en welvaart. Maar de gaskraan moet dicht vanwege aardbevingen, schade aan huizen en de noodzaak om CO2-uitstoot te verminderen.

Over hoe de nationale bodemschat een Groningse tragedie werd, schreven NOS-journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma in 2016 een boek. Nu is er het toneelstuk GAS, gekoppeld aan een talkshow. Er zijn weinig onderwerpen waarbij wetenschap, zakelijke belangen, politiek en persoonlijk leed zo zijn verweven.


De talkshow, voorafgaand aan het toneelstuk GAS, dient volgens de organisatie om toeschouwers van het toneelstuk (dat een liefdesdrama behelst tegen de achtergrond van de aardbevingsproblematiek) meer informatie te geven. “Daarbij gaan we het niet alleen hebben over de gaswinning en aardbevingen in Groningen,” zegt NOS-journalist Heleen Ekker, “maar ook over de zoektocht naar nieuwe energiebronnen.”


In Delft (De Veste, vrijdag 8 november 18.00 uur) zijn de deelnemers aan het gasdebat:


  • Tim van der Hagen, rector en collegevoorzitter van de TU Delft
  • Ulco Vermeulen, lid Raad van Bestuur van de Gasunie
  • Carla Alma, Groningse en oud-voorzitter van de Waddenvereniging
  • Henk Nijboer, Tweede-Kamerlid voor de PvdA


Het toneelstuk GAS van Toneelgroep Jan Vos draait om het woelige leven van drie generaties van de Groningse hotelfamilie Boels. Het stuk ging op het Groninger platteland in première en kreeg lovende recensies.

Volgens NRC is GAS ‘een belangrijke voorstelling voor elke burger met historisch besef. Zie de prijs die een kleine groep betaalde voor de welvaart van een gasstaatje aan de Noordzee.’

Vrijdag 8 november in Theater De Veste, aanvang 18.00 uur. Toegang talkshow gratis. Theaterstuk om 19.30 uur, toegang vanaf €22,50.