Education

Quiz: hoe stemden politieke partijen over hoger onderwijs?

Hoe stemden politieke partijen in de Tweede Kamer over onderwerpen als Engelstalige opleidingen, rente op studieschulden en selectie aan de poort? Doe de quiz.

(Foto: Bas Koppe)

Dutch only


In de Tweede Kamer maken politieke partijen voortdurend keuzes voor of tegen bepaalde moties en amendementen. In de aanloop naar de verkiezingen van 22 november kijken we hoe ze hebben gestemd over kwesties die studenten raken.


Dat doen we deze keer anders, namelijk met een informatieve quiz, gemaakt door het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP, te vinden onder dit artikel). Daarin komen achttien moties en amendementen voorbij, waarbij je kunt kiezen wat jij zou stemmen. Vervolgens zien welke partijen het met jou eens waren en welke niet.


Verdeelde coalitie

Hoe is het HOP uit die honderden stemmingen tot deze keuze gekomen? Het heeft vooral, maar niet uitsluitend, gekeken naar stemmingen die de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verdeelden. Vaak stemden ze immers als één blok, vanwege de compromissen in het regeerakkoord, en dan kun je hun eigen mening minder goed zien.


Dat geldt bijvoorbeeld voor de terugkeer van de basisbeurs en de compensatie voor pechstudenten: oppositiepartijen wilden meer, terwijl de regeringspartijen de rijen gesloten hielden. Zulke onderwerpen zijn overgeslagen.


Wat wel aan bod komt? Dat zijn internationalisering, wonen, het collegegeld voor vluchtelingen, seksueel grensoverschrijdend gedrag, long covid, flexstuderen, selectie, medezeggenschap, studiefinanciering, rente voor pechstudenten, een aanvullende beurs voor internationale studenten, koopkracht, discriminatie door DUO en de energietoeslag.


  • Deze quiz is puur voor je eigen informatie. Er rolt geen stemadvies uit. Zie je hem op deze pagina niet goed? Vul hem dan in op de site van Quiz Maker.


HOP/Bas Belleman, Delta/Saskia Bonger