Education

Protonenkliniek Delft krijgt akkoord minister

Twee van de vier initiatieven voor een protonenkliniek kregen maandag van minister Schippers (volksgezondheid) groen licht: het UMC Groningen en het samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, TU Delft en LUMC.


De twee andere aanvragers, Maastricht en Amsterdam, krijgen een herkansing: ze krijgen zes weken de tijd om ontbrekende informatie in hun aanvraag aan te vullen.


Dat Holland PTC en Groningen een vergunning krijgen, wil nog niet zeggen dat er ook klinieken zullen verrijzen. Het College van Zorgverzekeraars adviseerde de minister eind 2011 om protonentherapie geleidelijk op te nemen in het basispakket. Maar Zorgverzekeraars Nederland (onder aanvoering van Achmea) nam daar afgelopen oktober afstand van.


Bezuinigingen in de zorg spelen een rol. De zorgverzekeraars vinden dit niet de tijd om dure klinieken te bouwen (samen kosten ze 350 miljoen euro) voor een therapie die in hun ogen onvoldoende bewezen is. Een woordvoerder van Achmea bevestigt dat de zorgverzekeraars slechts met één protonenkliniek een contract willen afsluiten.


In 2011 wilde het CvZ de behandeling vergoeden van 3500 patiënten per jaar. Wat de Zorgverzekeraars Nederland betreft blijft daar dus een kwart of minder van over.


Holland PTC denkt jaarlijks zeshonderd patiënten aan te kunnen.
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.