Education

Popstar Suzanne Vos redt het niet

Suzanne Vos heeft het niet geschopt tot de liveshows van Popstars. In de uitzending op SBS6 van gisteren bleek dat de derdejaars Technische Bestuurskunde met haar vertolking van ‘Relight my fire’ te weinig publiek en juryleden achter zich kreeg.

Vos dacht op voorhand dat haar kans om de volgende ronde en dus de liveshows te halen ‘ongeveer fifty-fifty’ was. “Ik was vooral bezig met het neerzetten op van goed optreden. En dat is gelukt. In de vorige ronde had ik een ballad (‘Use Somebody’, red.) waarbij ik nauwelijks bewoog. Ik heb toe geloof ik één arm opgetild. Nu zong ik ‘Relight my fire’, een echt disco nummer. Ik stond echt te swingen op het podium, mede door de zaal. Ook mijn outfit deed het goed. Na afloop kreeg ik allemaal berichten met vragen waar ik mijn laarzen, jurkje en mijn ring vandaan had.”

Stiknerveus
Bij het bekendmaken van de uitslag – slechts zeven van de twintig kandidaten zouden doorgaan naar de liveshows – was Vos ‘niet meer zenuwachtig’. Dat was een groot contrast met een groot deel van de dag was ze stiknerveus. “Vooral ’s ochtends was het heel erg.” Bij de kapper liep het door een misverstandje uit. “Ik had voor een half uur afgesproken, maar wat ze wilden doen duurde anderhalf uur. Daardoor kwam ik te laat in Hilversum aan. Ik moest mijn tas neerzetten en meteen het podium op voor de repetitie. Het ging toen totaal niet.”

Tranen
Ze brak even. “In tranen heb ik mijn moeder gebeld met de vraag: waar heb ik me nu toch in gestort?” Haar moeder en wat vriendinnen in Noorwegen herstelden het vertrouwen weer. “De generale repetitie was goed. En toen heb ik ook besloten om gewoon te gaan genieten van het optreden in de show.” Dat deed ze. Haar uitschakeling was daarna niet zo’n teleurstelling meer. “Toen ik zag met wie ik naar voren werd geroepen, wist ik het eigenlijk wel.”

Essay
En nu? “Nu heb ik mijn leven in elk geval weer terug.” Een deels oud leven – haar studie – en een deels nieuw leven – dat van bekendere zangeres. “Ik maak nu een essay af over armoedebestrijding, heel anders dan Popstars ja. En in het kader van mijn minor ben ik bezig met een sociaal ondernemingsproject.” Maar intussen lonken er ook minstens twee optredens. “Op 5 december zing ik op een Sinterklaasfeest in Jimmy Woo, een club in Amsterdam. En op 15 december treedt ik op tijdens een feest bij Technische Natuurkunde.”Daar komt misschien nog een reeks niet Popstars-gerelateerde optrdens bij: “Een bandje heeft me gevraagd of ik bij hen wil komen zingen.”

De onafhankelijke NVAO keurt de opleidingen van universiteiten en hogescholen sinds 2003. De eerste ronde van accreditaties zit er bijna op. In november stuurde het kabinet een wetsvoorstel naar de Kamer om in de volgende accreditatieronde de manier van toetsen te veranderen.

Universiteiten en hogescholen die willen dat hun opleidingen beperkter worden getoetst dan in de eerste ronde, kunnen er voor kiezen een zogeheten instellingstoets te doen. Ze moeten dan aantonen dat hun eigen kwaliteitszorg in orde is, net als hun personeelsbeleid en voorzieningen. De opleidingen hoeven vervolgens alleen gekeurd te worden op de kwaliteit van het onderwijs.

De voordelen van het nieuwe regime zijn volgens Plasterk zo evident dat hij in het wetsvoorstel heeft laten opnemen dat instellingen hun opleidingen meteen beperkt mogen laten keuren, ook als ze nog geen instellingstoets hebben gedaan. Hebben ze die na drie jaar nog niet gehaald, dan vallen ze terug in het uitgebreide accreditatieregime en moeten al goedgekeurde opleidingen aanvullend worden beoordeeld.

De universiteitenkoepel VSNU ziet dat uitgebreide accreditatieregime bij voorkeur helemaal verdwijnen, ook als een instelling de kwaliteitszorg niet op orde heeft. “Niet omdat die beperkte opleidingsaccreditatie een ‘lichtere’ of ‘minder kritische’ beoordeling is”, maken de universiteiten hun standpunt duidelijk.

“Wel omdat tijdens de pilots is gebleken dat die beperktere opleidingsaccreditatie een veel betere focus heeft, namelijk op die kwaliteitsaspecten waar het in de kern om gaat: de inhoud en het niveau van de opleiding.” De instellingstoets mag wat de VSNU betreft verplicht worden voor alle instellingen. De resultaten van die toets worden gepubliceerd, maar hebben geen rechtsgevolgen.

Die vrijblijvendheid lijkt de NVAO geen goed plan. “Dan worden bepaalde kwaliteitsaspecten niet beoordeeld”, zegt een woordvoerder. “Zo hol je het systeem uit.” De kwaliteitszorg, het personeelsbeleid en de voorzieningen moeten op de een of andere manier getoetst worden, vindt de accreditatieorganisatie. “Studenten willen ook weten of die in orde zijn.”

Een belangrijk bezwaar van de universiteiten tegen het door de NVAO gesteunde wetsvoorstel is de verwachting dat het niet tot minder, maar juist tot meer administratieve lasten zal leiden. De Raad van State is daar ook beducht voor, blijkt uit een onlangs gepubliceerd advies. Minister Plasterk en de NVAO delen die verwachting niet.

Begin volgend jaar wordt het wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken.

Vos dacht op voorhand dat haar kans om de volgende ronde en dus de liveshows te halen ‘ongeveer fifty-fifty’ was. “Ik was vooral bezig met het neerzetten op van een goed optreden. En dat is gelukt. In de vorige ronde had ik een ballad (‘Use Somebody’, red.) waarbij ik nauwelijks bewoog. Ik heb toe geloof ik één arm opgetild. Nu zong ik ‘Relight my fire’, een echt disco-nummer. Ik stond te swingen op het podium, mede door de zaal. Ook mijn outfit deed het goed. Na afloop kreeg ik allemaal berichten met vragen waar ik mijn laarzen, jurkje en mijn ring vandaan had.”

Stiknerveus
Bij het bekendmaken van de uitslag – slechts zeven van de twintig kandidaten zouden doorgaan naar de liveshows – was Vos ‘niet meer zenuwachtig’. Dat was een groot contrast met een groot deel van de dag waarin ze stiknerveus was. “Vooral ’s ochtends was het heel erg.” Bij de kapper liep het door een misverstandje uit. “Ik had voor een half uur afgesproken, maar wat ze wilden doen duurde anderhalf uur. Daardoor kwam ik te laat in Hilversum aan. Ik moest mijn tas neerzetten en meteen het podium op voor de repetitie. Het ging toen totaal niet.”

Tranen
Ze brak even. “In tranen heb ik mijn moeder gebeld met de vraag: waar heb ik me nu toch in gestort?” Haar moeder en wat vriendinnen in Noorwegen herstelden het vertrouwen weer. “De generale repetitie was goed. En toen heb ik ook besloten om gewoon te gaan genieten van het optreden in de show.” Dat deed ze. Haar uitschakeling was daarna niet zo’n teleurstelling meer. “Toen ik zag met wie ik naar voren werd geroepen, wist ik het eigenlijk wel.”

Essay
En nu? “Nu heb ik mijn leven in elk geval weer terug.” Een deels oud leven – haar studie – en een deels nieuw leven – dat van bekendere zangeres. “Ik maak nu een essay over armoedebestrijding, heel anders dan Popstars ja. En in het kader van mijn minor ben ik bezig met een sociaal ondernemingsproject.” Maar intussen lonken er ook minstens twee optredens. “Op 5 december zing ik op een Sinterklaasfeest in Jimmy Woo, een club in Amsterdam. En op 15 december treed ik op tijdens een feest bij Technische Bestuurskunde.” Daar komt misschien nog een reeks niet Popstars-gerelateerde optredens bij: “Een bandje heeft me gevraagd of ik bij hen wil komen zingen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.