Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Pompoen

Zo langzamerhand zie je ze weer overal. In grote en kleine maten, rond, ovaal, uitgerekt. Ik heb het uiteraard over pompoen. Of hij nou groen, oranje of geel is, uiteindelijk zijn het, met de juiste bereiding, pareltjes van groentes.

De grap is namelijk dat pompoen zowel zout als zoet te gebruiken is. En aangezien er veel te veel van zijn, hierbij een aantal tips om er mee los te gaan.

Pompoen uit de oven
Nodig: ovenschaal; mes
Ingrediënten: pompoen; zout; peper; olie; komijnzaad

Dodelijk simpel, zet de oven op 200 graden. Snij de pompoen middendoor en vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter. Bij de meeste pompoenen kan de huid erop blijven voor roosteren. Inwrijven met olie, zout en peper, en besprenkelen met komijnzaad. Doe ongeveer dertig minuten in de oven en schep halverwege de pompoen om. Direct serveren of de dag erna in een koude salade.

Pompoen panacotta
Nodig: kleine bakjes; 2 steelpannen; blender; zeef; pannenlik; rasp
Ingrediënten (8 personen): 300 gr geschilde pompoen; suiker; kaneel; 500 ml. melk 500; gelatine (1 gram/blad per 100 ml); boter

Leuk dessert om te proberen. Schil de pompoen, snij middendoor en ontpit. Rasp de pompoen en stoof op een laag pitje gaar in de steelpan. Doe de helft van de melk erbij en pureer glad met de blender. Druk door een zeef voor een fijne puree. Week de gelatine in een bakje koud water en warm in een pannetje de melk op. Doe de gelatine bij de melk en los helemaal op. Giet de melk bij de pompoenpuree en breng op smaak met kaneel en suiker. Zet de pompoen panacotta ongeveer twee uur in de ijskast om op te laten stijven. 

Met geslepen messen,

Job Hogewoning

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.