Short

Podcast over dilemma’s kennisveiligheid

Dutch only 


De komende tijd is wekelijks een podcast te beluisteren over kennisveiligheid op Nederlandse universiteiten. “Samenvattend is de grote vraag: mag je discrimineren als de kennisveiligheid op het spel staat?”, zegt wetenschapsjournalist en radiomaker Saar Slegers die de podcast maakte.


Voormalig Delta-redacteur Slegers spreekt in de podcast met Nederlandse en buitenlandse wetenschappers. Ook interviewt ze kennisveiligheidsmedewerkers, politici en medewerkers van inlichtingendiensten om zo de dilemma’s bloot te leggen die ten grondslag liggen aan het Nederlands kennisveiligheidsbeleid. Zo is in de eerste aflevering een wetenschapper te horen die vertelt hoe stressvol het is om te worden gescreend door de AIVD. Ook spreekt Slegers met een Iraanse onderzoeker die op een functie wilde solliciteren maar te horen kreeg dat “Iraniërs niet in aanmerking kwamen”.


De podcast heet Vriend of Vijand en is de komende weken elke zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur te beluisteren bij Argos op NPO Radio 1. De afleveringen zijn ook te vinden op alle podcastplatforms. De eerste aflevering is verschenen op zaterdag 15 april.


  • Naar aanleiding van de podcast is op woensdag 19 april in de Balie in Amsterdam de eerste avond van een tweeluik over kennisveiligheid. Meer informatie daarover is te vinden via deze link.
  • Je kunt de podcast op Spotify vinden via deze link. (AdB) 

News editor Annebelle de Bruijn

Do you have a question or comment about this article?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.