Campus

Ophef over ‘onfris affiche’

“Kom in verzet tegen je docenten!”, luidt de tekst op een affiche waarmee Forum voor Democratie een spreekbeurt van de Leidse hoogleraar Paul Cliteur “over linkse docenten” aankondigt. Op de achtergrond staat een demonstrant die met stenen gooit.

Het affiche heeft tot veel ophef geleid op sociale media. De Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns bijvoorbeeld noemt “de poster waarin iemand met stenen gooit intimiderend (of vinden we dit normaal???)” en vindt dat docenten worden gedemoniseerd. Het zal er volgens haar toe leiden “dat introverte of gematigd linkse/kritische wetenschappers minder snel hun mond opendoen. Dat kan niet in het belang zijn van de vrijheid van meningsuiting.”


Onveilig

Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden had het er druk mee. Via Twitter laat hij weten dat hij Cliteur woensdagavond gemaild heeft over het “onfrisse affiche”. Daarin stelde hij dat het “totaal niet goed is als docenten of studenten zich daar onveilig onder voelen.”


Cliteur antwoordde dat hij het eens is met Stolker en met de studenten en docenten die hem mailen. “Waar het ontwerp van die stenen gooiende student vandaan komt, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zag dat gisteravond ook voor het eerst.”


Hij benadrukt dat het wetenschappelijke bureau van Forum voor Democratie, waarvan hij voorzitter is, studenten oproept tot kritisch nadenken, en “op geen enkele wijze tot ordeverstoring door geweld”.


En passant meldt hij ook dat hij zaterdag helaas geen persoonlijke bijdrage zal leveren aan de bijeenkomst in Zandvoort. Maar een volgende keer hoopt hij graag te laten zien “dat het heel goed mogelijk is om met respect voor elkaars mening een interessante dialoog te voeren”.


Op onze schriftelijke vraag of hij de ophef betreurt, antwoordt Cliteur: “Zeker, ophef is altijd jammer, omdat het afleidt van de hoofdzaak: hoe realiseer je echte ideologische diversiteit aan universiteiten en onderwijsinstellingen? Dat is een internationale discussie die vanuit de VS nu naar Nederland is overgewaaid en die belangrijk is.”


Gaat hij er iets aan doen om te voorkomen dat er bij de volgende bijeenkomst weer zo’n affiche verschijnt? “Dat zal ik altijd proberen, maar communicatiefouten komen voor.”


Links bolwerk

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over politieke diversiteit in de wetenschap. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen deed er onderzoek naar en concludeerde dat de wetenschap geen links bolwerk is en dat er geen sprake is van zelfcensuur.


Maar de Tweede Kamer is er nog altijd niet gerust op. Dinsdag stemde een meerderheid voor een VVD-motie waarin staat dat de minister universiteiten en kennisinstituten moet oproepen om aandacht te houden voor beperking van diversiteit van perspectieven in de wetenschap.


HOP, Hein Cuppen

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.