De Universiteit van Amsterdam heeft besloten een eigen onderzoekscommissie in te stellen die het wetenschappelijk werk van fraudeur Diederik Stapel tegen het licht houdt. De oud-hoogleraar is in 1997 aan die universiteit gepromoveerd.
Sinds Stapel ruim twee weken geleden door de Universiteit van Tilburg is ontslagen, vragen wetenschappers zich af wanneer de fraude is begonnen. De Universiteit van Amsterdam, waar Stapels wetenschappelijke loopbaan van start ging, heeft nu besloten een commissie naar diens vroege wetenschappelijke werk te laten kijken.
Die commissie staat onder leiding van oud-hoogleraar en voormalig KNAW-president Pieter Drenth. Zij zal rapporteren aan de Tilburgse commissie, die onder leiding staat van Pim Levelt, eveneens voormalig KNAW-president.
Inholland zou in 2014 verhuizen van een pand in Diemen naar een gebouw op de campus van de Vrije Universiteit aan de Zuidas. Daar zit nu ook al een deel van de hogeschool. De verhuizing wordt twee jaar uitgesteld.
Ruzie
Volgens de Amsterdamse krant hadden Geert Dales en zijn bestuursgenoot Lein Labruyère daar ruzie over. De hogeschool had het oude pand al verkocht en moest er eigenlijk al per 1 januari 2012 uit, terwijl het nieuwe onderkomen voorlopig nog niet beschikbaar zou zijn. Dales wilde de Vrije Universiteit desnoods via de rechter dwingen om in 2014 ruimte te maken, maar Labruyère zocht een andere oplossing: die wilde het contract met de koper van het oude pand ontbinden.
Meerdere dossiers
Een woordvoerder van Inholland bevestigt dat de hogeschool later dan gepland zal verhuizen. Over de ruzie tussen de bestuursleden wil hij niets zeggen. Maar Dales moest weg vanwege een ‘verschil van inzicht over de bestuursstijl’ en één ding geeft de woordvoerder toe: dat verschil beperkte zich niet tot één dossier. Ook over andere onderwerpen dan de diplomaroute voor langstudeerders verschilden de bestuurders wel eens van mening.
Onjuist
Intussen noemt de Vrije Universiteit het bericht van het Parool ‘tendentieus en onjuist’. Volgens een woordvoerder trekken de Hogeschool Inholland en de Vrije Universiteit juist samen op en is er helemaal geen sprake van een conflict. De universiteit ziet de hogeschool graag uitbreiden op de campus.
Officieel
Wel is er enige vertraging door perikelen met het bestemmingsplan. “Gezien het bestemmingsplantraject dat nog moet worden doorlopen, is het verstandig dat InHolland flexibiliteit heeft in het moment waarop uit Diemen naar Amsterdam kan worden verhuisd”, luidt de officiële verklaring.
Comments are closed.