Opinion

Ochtendurine

​Gefeliciteerd, je leeft in de 21ste eeuw. Jij hoeft nooit te kiezen uit één en dezelfde zwarte auto, zoals onze armoedige voorouders. Alles is tegenwoordig op maat bestelbaar, 3D geprint en dezelfde dag nog in huis.

Hiervoor zitten bots, cookies en trackers non-stop over je schouder mee te loeren. Zodat je altijd verzekerd bent van de perfecte klantervaring. Dat kost wat privacy. Maar privacy is nét zo jaren vijftig als ‘een pensioen’. Dit is de 21ste eeuw: als het technisch kan, omarm het dan.

Luister je naar muziek, dan luistert de Spotify-vink met je mee. Zo krijg je automatisch nieuwe suggesties op basis van je muzikale voorkeuren. Het Spotify algoritme registreert deze week bovengemiddeld veel zijige singer-songwriters. Daarom krijg je volgende week andere artiesten voorgeschoteld, die uit hetzelfde coffee house vaatje tappen. Bij Spotify mogen ze denken dat ze mij zo op mijn wenken bedienen, maar ik heb liever verrassend nieuw dan voorspelbaar nieuw. Ik zou er persoonlijk veel gelukkiger mee zijn als Spotify zou denken ‘nu luister je alwéér naar zo’n halfzachte gitaargeit. Probeer eens wat van deze psychedelische slush metal!”

One size fits all is eigenlijk ook voor een column niet meer van deze tijd. We hebben alle technische middelen om de columnbeleving naar een persoonlijker plan te tillen. Maatwerk. Een augmented reality column waarmee je precies dát leest wat jij nú nodig hebt. Voel je je als een dolende ziel, hunkerend naar zingeving, dan krijg je diepzinnige adviezen van orakel-kwaliteit. Ben je down door een slecht gelopen tentamenweek? Dan krijg je een hilarische anekdote in exact jouw lievelingshumor. Is het uit met je vriend, dan is deze column je beste vriendin die je helemaal begrijpt.

Het kan al lang en jij weet dat je het wilt. Het enige dat nog in staat tussen jou en de ultieme columnervaring, zijn jouw ouderwetse opvattingen over privacy. Zet vanaf vandaag al je privacy instellingen uit en laat de ophaalbrug van je firewall zakken. Je telefoon registreert toch al non-stop high definition data over jou en je diepste verlangens. Ik wil het allemaal hebben. Terwijl jij slaapt, trek ik je hele adresboek naar binnen. Vierentwintig uur per dag registreer ik je locatie. Zoals je in het vernieuwde privacy statement kunt lezen, doe ik dat enkel en alleen in jouw belang.

Voor de ultieme leeservaring, adviseer ik je om je aan te melden voor de premium column. Mail hiervoor je wachtwoorden van Facebook en Instagram naar info@ziel-en-zaligheid.nl. Daarnaast heb ik je sofinummer en Digid nodig. Stuur mij per post een DNA-monster. En een bekertje ochtendurine. En je moeder. En ik zal je een column bezorgen die je op je grondvesten doet schudden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.