Education

Nog geen licht in schietincident

De politie is er nog niet in geslaagd te achterhalen wie er achter het schietincident op de Brabantse Turfmarkt zit of zitten.

Op woensdag 3 november meldden zich vier slachtoffers die waren beschoten met kogeltjes. De kogels waren hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit een luchtdrukwapen. Later meldden zich bij de politie nog twee slachtoffers. De directe schade bleef beperkt tot lichte verwondingen en schade aan de kleding.

Onderzoeken
Naar aanleiding van het incident hield de politie een buurt- en passantenonderzoek. Daarnaast werd een driedimensionale scan van het gebied gemaakt. Doel was te achterhalen uit welke richting is geschoten. Beide onderzoeken leidden nog niet tot de aanhouding van een of meer daders. De politie heeft vnadaag opnieuw een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden.

Vorig jaar schreef ik in Trouw een positief gestemd artikel over de opkomst van Twitter. Hoewel toen voorspeld werd dat het fout zou aflopen met deze nieuwe vorm van social media had ik toen een goed onderbouwd (maar niet gevalideerd) gevoel dat Twitter een hit zou worden. ‘En je gebruikt het zelf niet eens’, werd me vaak verweten. En dat is nou precies waarom ik een goede inschatting heb gemaakt. De grootste fout die mensen in het algemeen en wetenschappers in het bijzonder kunnen maken is zichzelf als de maat der dingen nemen. Jezelf tot norm verheffen. Jezelf beschouwen als het vleesgeworden gemiddelde. Zo hoor ik vaak ‘beurs-experts’ roepen dat ze verwachten dat een fonds gaat stijgen omdat zij dat verwachten. Deze experts overschatten vaak hun vermogen tot self-fulfilling prophecy. De crux is juist dat je voor een accurate voorspelling het gedrag van anderen juist moet inschatten. In een vorige column schreef ik dat men bij het raden van de uitslag van een miss-verkiezing nooit op de eigen smaak moet afgaan.
Maar wat is de norm? Wat betreft mijn werktargets ligt de norm op tien BTA-punten, tienduizend euro aan derdegeldstroom en veertig procent van mijn tijd aan onderwijs besteden. Voor UHD’s en professoren liggen deze normen hoger. Steeds vaker staat in vacatures voor wetenschappelijk personeel dat men een tenure track hanteert. Dat klinkt stoer, maar is niets anders dan een jaarlijkse target waaraan men moet voldoen. En wee je gebeente als je die niet haalt. Geen vast contract en met pek en veren de universiteitspoorten uit. Inderdaad, ‘publish or perish’.
Het is niet te hopen dat onze TU dit McKinsey-achtige model gaat hanteren: ‘You are up or you are out’. Redelijke targets zijn uitstekend, maar een universiteit die uitsluitend bevolkt wordt door hyperintelligente wezens die grossieren in best paper awards, gehonoreerde NWO-voorstellen en jaarlijks gemakkelijk honderd BTA-punten halen, stemt mij niet vrolijk. Een groep mensen met talent voor autisme is nooit tot iets substantieels in staat. Een voetbalelftal met alleen vedetten wint geen enkele wedstrijd. Overleving is gebaat bij diversiteit. Juist in een samenleving waarin steeds vaker ‘the wisdom of the crowds’ regeert, verdient de middelmaat meer lof. De hoogbegaafde experts weigerden uit hun ivoren toren af te dalen en proberen nu met de moed der wanhoop de eigen soort af te schermen tegen het klootjesvolk door hen schier onhaalbare targets op te leggen.
Maar het demasqué van de expert, wetenschappelijk van aard of niet, staat op het punt van doorbreken. Het monopolie van de normstelling lijkt doorbroken. Iedereen met een beetje gevoel en verstand van dialectiek weet dat de meester de slaaf net zo hard nodig heeft als de slaaf de meester. Beroemde sportcoaches waren vaak zelf niet hooggetalenteerd. Daarom behandelen ze iedereen gelijkwaardig. Tot verdriet van de vedetten, maar de andere teamspelers zijn er blij mee. Dus, wees jezelf, maar ga nooit uit van jezelf. Karl Marx zei ooit dat ie geen Marxist is. Ik bedoel maar.      

Patrick van der Duin is toekomstonderzoeker bij de sectie technology, strategy and entrepeneurship van de faculteit Techniek, Bestuur en Management.
 

Op woensdag 3 november meldden zich vier slachtoffers die waren beschoten. Ze waren geraakt door kogeltjes die hoogstwaarschijnlijk afkomstig waren uit een luchtdrukwapen. Later meldden zich bij de politie nog twee slachtoffers. De directe schade bleef beperkt tot lichte verwondingen en schade aan de kleding.

Onderzoeken
Naar aanleiding van het incident hield de politie een buurt- en passantenonderzoek. Daarnaast werd een driedimensionale scan van het gebied gemaakt. Doel was te achterhalen uit welke richting is geschoten. Beide onderzoeken leidden nog niet tot de aanhouding van een of meer daders. De politie heeft vandaag opnieuw een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.