Campus

Nieuw ontgroeningsincident in Delft

In een slaaphuis van het Delftsch Studenten Corps (DSC) hebben tijdens de afgelopen kennismakingstijd ‘vernederende en (medisch) onverantwoorde activiteiten’ plaatsgevonden. Vorig jaar nog bestrafte de TU Delft studentenvereniging Virgiel, nu is het de beurt aan het corps.

Het studentencorps mag komend jaar niet op de informatiemarkt staan. (Foto: OWee mediacommissie)

Door Saskia Bonger en Roos van Tongeren


De straf die het DSC krijgt opgelegd, is minder zwaar dan die van Virgiel vorig jaar. Het corps mag zichzelf tijdens de komende ontvangstweek (OWee) niet presenteren op de informatiemarkt en de parade, net als Virgiel afgelopen jaar. De andere activiteiten kunnen wel doorgaan. 


Ook houdt de universiteit de optie open om de vereniging bestuursmaanden te onthouden, zoals ze dat ook bij Virgiel heeft gedaan. Toekenning van deze vergoeding voor bestuurswerk werkt sinds dit jaar anders dan voorheen: verenigingen moeten eerst worden toegelaten tot dit zogenoemde profileringsfonds, alvorens ze voor een periode van drie jaar krijgen toebedeeld.


De toelating tot het fonds is voorwaardelijk, daar gaat de TU aan het eind van 2018 een besluit over nemen. Als de TU toch bestuursmaanden uitkeert, is dat met een strafkorting van 25 procent in het eerste jaar.


De betrokken jongens moesten zich op straat uitkleden


SelectieZondag_(33)_2000px.jpg


Virgiel mocht vorig jaar niet verschijnen op de OWee-parade. Dus gingen Virgilianen in het wit alsnog. De maatregelen tegen Virgiel leidden niet tot minder nieuwe leden. Volgens de TU was dat ook nooit de bedoeling. De universiteit wilde de studenten dwingen zichzelf te veranderen. (Foto: OWee Mediacommissie)


Dit alles blijkt uit een briefwisseling tussen de universiteit en de president van de senaat van de studentenvereniging, Emilie Wesseling. Beide partijen hebben de drie brieven aan Delta ter inzage gegeven. Daarin beschrijft het college van bestuur van de TU wat er is gebeurd en geeft het DSC zijn reactie. De laatste brief dateert van 23 januari.


Wat is er gebeurd?


De zaak begint te lopen als de TU een anonieme telefonische klacht krijgt. Het is dan 12 september 2017. In het telefoontje wordt melding gemaakt van misstanden in een slaaphuis, een verenigingshuis waar tijdens de KMT (kennismakingstijd) aspirant-leden onderdak krijgen. Het cvb vindt de klacht zo ernstig dat het een onafhankelijk onderzoek instelt.


Het rapport is begin december 2017 klaar. Het cvb vindt dat daaruit een zorgwekkend beeld van een gebrek aan controle opstijgt. In een brief aan het corps op 22 december spreekt het van ‘vernederende en (medisch) onverantwoorde activiteiten’. Zo moesten de drie betrokken mannelijke ‘nuldejaars’ zich op straat of in de deuropening tot op hun ondergoed uitkleden. Daarna moesten ze om beurten op hun knieën onder een tafel gaan zitten met hun hoofd door een gat. Rondom dat gat stonden brandende kaarsen. Terwijl één aspirant-lid zo zat, moesten de anderen ‘in zithouding met gestrekte armen een lege bierkrat boven het hoofd houden’. Ook moesten de ‘nullen’ zich op hun knieën verplaatsen, onder meer de trap op.


Wat de TU de studentenvereniging ook aanrekent, is dat één van de betrokken aspirant-leden wegens knieletsel helemaal niet op zijn knieën mocht. Hij droeg – zoals de regels dat voorschrijven – een hoofdband die zichtbaar moest maken dat hij niet helemaal in orde was. Uit de brief van het DSC komt naar voren dat de aankomend student die zelf heeft afgedaan, hierdoor was niet meer zichtbaar dat hij ergens aan leed. Het cvb vindt dat geen argument. “Tenslotte wist men dat hij knieletsel had en het negeren van dit feit vindt het college onverantwoord.”


De aspirant-leden moesten slapen in kamer met ranzige vis


Niet alleen dit is uit den boze, fysiek contact is ook tegen de regels.  Dat blijkt er wel te zijn geweest, ‘mogelijk een duw’. Het laatste punt dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat de aspirant-leden te weinig ruimte hadden om hun slaapmatjes helemaal uit te rollen en een avond moesten slapen in een kamer ‘met een ranzige vis’.


En nu?


In haar brief, gedateerd op 15 januari, beschrijft senaatspresident Wesseling dat het DSC de regels omtrent de KMT in het algemeen en de slaaphuizen in het bijzonder al eerder heeft aangescherpt. Het verbod op fysiek contact in de gehele KMT is daar een voorbeeld van. Op de eerste KMT-avond krijgen alle ongeveer 130 slaaphuizen ter controle afgevaardigden van de vereniging op bezoek. Op de navolgende avonden zijn er steekproefsgewijze controles. Daarnaast heeft ieder huis twee ‘huisverantwoordelijken’ die ‘een uitgebreide persoonlijke instructie [hebben] ontvangen’.


President Wesseling erkent nu dat het DSC tekortgeschoten is. “We hebben ons deze incidenten zeer aangetrokken omdat wij als DSC niet alleen verantwoordelijk zijn, maar ons ook verantwoordelijk voelen.” Wesseling schrijft verder dat ‘misstanden binnen studentenverenigingen voorkomen dienen te worden en maatschappelijk niet aanvaardbaar zijn’. Ze zegt het te betreuren dat de slaapfaciliteiten ‘onvoldoende waren’ en keurt de beschreven gebeurtenissen af.


Het betreffende huis mag niet meedoen met de volgende KMT en voorwaardelijk aan die van 2019, laat Wesseling in een nadere toelichting per mail weten (zij wil alleen per mail vragen beantwoorden). Verder gaat de vereniging de rol van de slaaphuizen hervormen. “We overwegen alle opties. Hierbij kun je denken aan alternatieven voor slaaplocaties zoals een sporthal, het instellen van zwaardere straffen voor slaaphuizen en strengere controles tijdens de KMT.”


Te zwaar


Hoewel ze zich schuldbewust toont, schrijft Wesseling dat het DSC de opgelegde straffen te zwaar vindt. Ook stelt zij termen als ‘vernederend’ en ‘medisch onverantwoord handelen’ ter discussie. Geen enkele betrokken student zou het woord ‘vernederend’ hebben gebruikt’, schrijft ze. Bovendien viel volgens haar de knieblessure van het aspirant-lid mee. TU-woordvoerder Michel van Baal: “De medische indicatie is belangrijk en je moet oppassen dat een nieuw lid door de groepsdruk die indicatie niet negeert.”


De senaat van het DSC vraagt de TU om een hart onder de riem


SelectieZondag_(28)_DSC.jpg


Leden van het DSC tijdens de OWee-parade in augustus 2017. (Foto: OWee Mediacommissie)


Wat DSC-president Wesseling verder zorgen baart, schrijft zij, zijn de gevolgen van de strafoplegging ‘en de bijbehorende openbaarmaking daarvan’. Ze zegt het te zullen betreuren als de TU haar handen van studentenverenigingen zou aftrekken, omdat ‘besturen van verenigingen die het beste voor hebben’ zo in het ‘hoekje van hen die niet deugen’ terecht zouden komen. De president van de senaat vraagt daarom om ‘een hart onder de riem’ voor besturen als het hare en ‘steun om te veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn’. 


De TU wil haar handen niet van de verenigingen aftrekken, aldus Michel van Baal. “Ze hebben namelijk ook een goede kant. Studenten maken snel nieuwe vrienden en een nieuw thuis in Delft. We willen wel dat verenigingen zich aanpassen. Het DSC neemt stappen de goede kant op. We hopen en stimuleren dat zij daarmee doorgaan. Dat gaat beter door in dialoog te blijven, in plaats van de banden door te knippen. Stappen nemen kost tijd, natuurlijk, maar er moet wel een tandje bij.”


De manier waarop het DSC heeft gereageerd op de hele situatie waardeert de TU. “Het DSC heeft constructief meegewerkt en is open geweest in het onderzoek”, zegt Van Baal. “Dit heeft ook meegewogen in de beoordeling.”


Eén van de dingen die het corps volgens Van Baal kan doen, is een duidelijk beeld geven over wat een KMT inhoudt. Verder moeten activiteiten volgens hem maatschappelijk aanvaardbaar zijn. “Om daar achter te komen is hun eigen verantwoordelijkheid, maar de deur van de TU staat altijd open voor gesprek.”


Ondanks alle commotie zijn de drie betrokken ‘nuldejaars’ allemaal lid geworden van het DSC.


Lees hier de officiële verklaringen van de TU en het corps.


Roos van Tongeren / Redacteur

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.