Education

‘Meer toezicht op woningbouw’

Betere en energiezuinigere woningen komen er alleen onder een streng toezicht, zei hoogleraar prof.dr.ir Henk Visscher (OTB) vandaag in zijn intreerede.

Het zijn vaak de verborgen eigenschappen zoals brandveiligheid, constructieve veiligheid, leidingen en installaties, het binnenmilieu en het energiegebruik waar het mis gaat.

Onderzoek naar 1400 Vinexwoningen leverde gemiddeld 17 defecten per huis op. Sommigen hadden 71 defecten. Daarnaast voldeed bijna de helft (47 procent) niet aan de gestelde energieprestatiecoëfficiënt EPC.

Jaarlijks gaat 10 procent van de bouwkosten op aan missers, dat is 4,6 miljard euro vermijdbare schade per jaar.

Hoogleraar Woningkwaliteit en Procesinnovatie Henk Visscher, verbonden aan het onderzoeksinstituut OTB, stelt in zijn oratie dat de woningbouw een stuk beter zal moeten presteren en hij doet aanbevelingen om dat te bereiken.

Goede huizen ontstaan niet vanzelf, stelt de hoogleraar. Dat lukt alleen met heldere voorschriften en gedegen handhaving. Visscher: “De markt is verre van perfect.”

Hij ziet wel wat in een ‘voltooiingscertificaat’. Zo’n papier verstrekt de gemeente alleen als het gebouw aan de gestelde eisen op het gebied van energiezuinigheid en gezondheid voldoet. In Frankrijk, Zweden en Duitsland zijn daar goede ervaringen mee opgedaan.

Lees het volledige artikel donderdag in Delta.30

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.