Education

​Ludieke acties bij bezoek Bussemaker

Wetenschappers met feestneuzen wachten geduldig op de komst van onderwijsminister Jet Bussemaker. Ook SP-jongeren hebben een grap in petto: zij gaan minister Bussemaker letterlijk een spiegel voorhouden.

De actievoerende wetenschappers staan in de hal van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar minister Bussemaker de opening van het nieuwe studiejaar zal bijwonen. Ze dragen een baret en een feestneus met snor. Wetenschappers moeten man zijn om kans te maken op een carrière, willen ze illustreren.

De wetenschappers zijn lid van vakbond VAWO, het Promovendi Netwerk Nederland of het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Ze twitteren grappige foto’s van zichzelf en hebben een rapport bij zich om aan de minister te overhandigen: vrouwen krijgen nog altijd minder betaald dan mannen, staat daarin.

Het rapport illustreert de achterstand van vrouwen in de wetenschap. Er moet een cultuuromslag komen, stelt voorzitter Marijtje Jongsma van de VAWO. Ze bepleit quota voor het aandeel vrouwelijke hoogleraren om een doorbraak te forceren. Vrijblijvende streefcijfers halen gewoon niet genoeg uit.

Buiten staan intussen de jongeren van de Socialistische Partij in rode T-shirts met een witte ster. Ze hebben een spiegel bij zich. Daar moet de minister straks in kijken. Want wil ze werkelijk de ongelijkheid in het onderwijs aanpakken? Dan had ze de basisbeurs niet moeten afschaffen! Ze vinden de minister “hypocriet”.

Een zwarte auto komt voorrijden en de minister stapt uit. Meteen beginnen de SP’ers te zingen op de melodie van Een tante in Marokko: “Heb je last van studieschulden sluit je aan! Heb je last van studieschulden sluit je aan! Heb je last van studieschulden, last van studieschulden…”

Minister Bussemaker kent de actievoerders intussen, want ze komen wel vaker naar haar bijeenkomsten toe. Ze laat hun protest van zich afglijden. Ze loopt de trap op naar de wetenschappers en neemt glimlachend hun rapport in ontvangst. De SP’ers zingen intussen oorverdovend hard, zodat ze nauwelijks te verstaan is als ze iets zegt.

Natuurlijk wil Bussemaker ook een betere balans tussen vrouwelijke en mannelijke wetenschappers aan de Nederlandse universiteiten, zegt ze tegen de HOP-verslaggever. Ze wil niet tot 2080 wachten voor het zover is. En inderdaad, misschien gaan afspraken over vrouwen in de wetenschap een rol gaan spelen in de ‘kwaliteitsafspraken’ die ze met universiteiten wil gaan sluiten. Maar daar kan ze niet op vooruitlopen.

Dan is het tijd om de zaal in te gaan. Als het cortège van hoogleraren samen met de minister naar de VU-aula loopt, houdt een SP’er naast Bussemaker de spiegel omhoog en schuifelt met haar mee. Of ze zichzelf kan zien is maar de vraag, want er loopt een brede bewaker tussen hen in. Er klinkt orgelmuziek als de stoet naar binnen gaat.

Zodra de grote deuren zijn gesloten, rollen de actievoerders hun spandoeken op. Het was een gezellig protest. Binnen gaan Bussemaker en de andere prominenten hun toespraak houden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.