Education

Liever bezuinigen op hoger onderwijs

Kiezers investeren liever in de zorg (60 procent) dan in het onderwijs (27 procent), blijkt uit een steekproef door TNS Nipo. De helft vindt bezuinigingen op het hoger onderwijs acceptabel; voor het vmbo en mbo is dat maar een kwart.

De steekproef werd uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant. Vooral PVV-kiezers (74 procent) willen dat er minder geld gaat naar universiteiten en hogescholen. Bij GroenLinks is het juist andersom: 73 procent van de kiezers is tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Een meerderheid van de ondervraagden wil niet dat de basisbeurs wordt afgeschaft. Zestig procent stemt in met de stelling ‘ook al zijn bezuinigingen nodig, de studiefinanciering mag niet worden afgeschaft en vervangen door een sociaal leenstelsel’. Wordt de stelling anders geformuleerd (‘in het licht van de bezuinigingen is het een goed idee om de studiefinanciering af te schaffen en een sociaal leenstelsel in te voeren’), dan is dat nog maar 52 procent.

 Het gastschrijverschap van Koch belooft gedenkwaardig te worden. De auteur gaat zorgen voor een ‘spectaculair project’, waaraan hij anderhalve maand met studenten gaat werken. Studenten kunnen ook niet zo maar deelnemen aan het project. Ze moeten deelname afdwingen via een auditie.

De TU Delft nodigt elk jaar een schrijver uit om gedurende een periode van twee maanden het gastschrijverschap te vervullen. In het verleden traden Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008) en Doeschka Meijsing (dit jaar) op als gastschrijver.

Het gastschrijverschap van Herman Koch begint met een openbaar openingscollege op 22 april 2010. Daarna volgt – uitsluitend voor studenten van de TU Delft – een masterclass van acht bijeenkomsten. Koch sluit zijn gastschrijverschap op 10 juni 2010 traditiegetrouw af met de openbare Vermeerlezing.

Over de invulling van het gastschrijverschap wil Herman Koch nog niets kwijt. Het enige wat vaststaat is dat hij met zijn Delftse studenten anderhalve maand in het geheim zal werken aan het project. Om verzekerd te zijn van deelname van de meest getalenteerde studenten aan de besloten masterclass moeten belangstellenden auditie doen. Ze moeten een bijzonder idee presenteren.

Op grond van de presentaties selecteert een beoordelingscommissie onder voorzitterschap van Koch twintig deelnemers. De auditie vindt plaats op 25 maart 2010. Medio januari krijgen studenten van de TU Delft bericht over hoe ze zich voor de auditie kunnen aanmelden.

Herman Koch (1953) is de schrijver van onder meer ‘Red ons, Maria Montanelli’ (1989), ‘Odessa Star’ (2003) en de bestseller ‘Het diner’ (2009). Van 1990 tot 2005 maakte hij samen met Kees Prins en Michiel Romeyn het televisieprogramma Jiskefet. Hij publiceerde columns in de Volkskrant en Esta.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.