Robot
Wie zou je het eerste exemplaar van het boek ‘Overal robots. Automatisering van de liefde tot de dood’ nu het best kunnen laten overhandigen? TU Delft Zorgrobot Eva natuurlijk.
Zij deed dat dinsdag 15 mei in het Rathenau Instituut. In het boek brengen Lambèr Royakkers, Floortje Daemen en Rinie van Est de kansen en risico’s van de nieuwste robotica-ontwikkelingen in kaart. Het boek bevat ook een interview met Pieter Jonker, hoogleraar vision-based robotica aan de TU.
Groen plan
Duurzame ondernemers opgelet: de postcodeloterij stelt 500 duizend euro beschikbaar voor het beste idee voor duurzame producten of diensten. Daarnaast is er 200 duizend euro beschikbaar als tweede en derde prijs. De Green Challenge is begin mei van start gegaan, en inzendingen zijn nog tot 31 juli in te dienen op de website. Vorig jaar ontving de organisatie meer dan 700 plannen uit 81 landen. Onder de inzenders bevonden zich opvallend veel (ex-) TU-studenten, aldus de organisatie.
www.greenchallenge.info
Samen verder
De Amsterdamse universiteiten UvA en VU willen hun bètafaculteiten samenvoegen. Universiteitsblad Ad Valvas meldt dat er op twee Amsterdamse locaties (in de Watergraafsmeer en op de Zuidas) een bèta-instituut van ‘Europese omvang’ zal ontstaan waar zo’n drieduizend mensen komen te werken en negenduizend studenten worden opgeleid. De jaaromzet zal minstens 250 miljoen euro bedragen – ruim de helft van de jaaromzet van de Vrije Universiteit nu. Het nieuwe Amsterdam Institute of Science zou groter worden dan de Wageningse universiteit of de Universiteit Twente. De plannen werden met applaus begroet bij de bètafaculteiten van de VU. Decaan Hubertus Irth, van de faculteit exacte wetenschappen, benadrukt in Ad Valvas dat de beoogde fusie geen efficiency-operatie is: “Vanaf dag één hebben we gezegd dat we juist méér middelen willen krijgen om het beste instituut te bouwen.” De initiatiefnemers hopen op een startsubsidie van minstens vijftig miljoen euro uit de zogeheten ‘profileringsgelden’ van het kabinet.
G500
G500 is een beweging die de stem van jongeren zwaarder wil laten wegen in de politiek. Moeten jonge mensen inderdaad meer gehoord worden? Daarover debatteren Sywert van Lienden (mede-initiatiefnemer van G500), Pieter Guldemond (Delfts wethouder Studenten Techniek in Politiek), Chris Aalberts (docent en onderzoeker Erasmus Universiteit/Haagse Hogeschool) en politieke jongerenorganisaties.
Debat vrijdag 25 mei, 15:00 – 17:00 uur, Centrale Bibliotheek, Spui 68 Den Haag, aanmelden gewenst, toegang gratis. www.democratieindebat.com
Opsteker
Anka Mulder, directeur Onderwijs en secretaris van de TU Delft, is door het Amerikaanse zakenblad Fast Company op een negentiende plaats gezet in zijn lijst van honderd ‘most creative people in business for 2012’. Mulder krijgt deze plek vanwege haar werk als voorzitter van het Open Courseware Consortium, de grootste internationale organisatie op het gebied van gratis online onderwijs. Het zakenblad schrijft over ontwikkelingen in het bedrijfsleven en focust op technologie, ondernemerschap, leiderschap en design. Volgens een persvoorlichter van de TU Delft wordt het magazine beschouwd als stem van innovatie van het bedrijfsleven in de VS en gaat het elk jaar op zoek naar mensen die anders durven denken. Volgens het magazine zijn de mensen in de lijst niet bang om risico’s te nemen en bedenken ze verrassende nieuwe oplossingen voor oude problemen. Op de lijst staan onder andere werknemers van Facebook, Starbucks, Twitter en Google.
www.fastcompany.com/most-creative-people/2012
Internet
Is Facebook je vriend? Ben je een gebruiker of een product? Is Google machtiger dan meeste overheden? Gaat Stichting Brein na The Pirate Bay alle downloadsites sluiten? Kan Egypte zomaar alle pornosites blokkeren? Onder de noemer: ‘Friend Request: Wie kent jou het beste, de overheid, Google, of jij?’ gaat Studium Generale dieper in op het probleem informatie en privacy op internet.
Studium Generale, dinsdag 29 mei, 12:00 uur Atrium Haagse Hogeschool Rotterdamseweg 130, gratis lunch voor de eerste vijftig. www.sg.tudelft.nl
Comments are closed.