PriemusProf.dr.ir. Hugo Priemus, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management, maakt deel uit van de driekoppige onafhankelijke commissie die gaat onderzoeken wat er precies is mis gegaan tijdens de voorbereiding en bouw van het nieuwbouwcomplex aan de Bos en Lommerplein.
Het complex moest deze zomer op last van de gemeente door de bewoners worden verlaten. De commissie wordt voorgezeten door voormalig Vrom-minister Margreeth de Boer en bestaat verder uit prof.mr.drs. Lex Michiels van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Tilburg. De leden spreken met bewoners en ondernemers in het complex.
De commissie werkt in opdracht van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders en zal zich vooral bezighouden met de rol van gemeente en stadsdeel. Uit een recent rapport bleek dat het toezicht van de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht in de ogen van de Vrom-inspectie zwaar tekort was geschoten. De deelraad bezuinigde eind 2005 zeventigduizend euro op de dienst. De beslissing om het complex te ontruimen was volgens de Vrom-inspecteurs ‘noodzakelijk’.
Hotelontruiming
Hotelgasten in Amsterdam verlieten deze week hun hotel voor een gesimuleerd verdacht pakketje. De internationale gasten werkten deze week mee aan een proef van het ministerie van binnenlandse zaken, waarbij alarmberichten in verschillende talen naar de deelnemers werden verstuurd via cell broadcast. Met deze techniek kunnen berichten worden verstuurd naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. De proef, waaraan slechts tien hotelgasten meewerkten, werd opgezet door onderzoekers van Techniek, Bestuur en Management, die willen nagaan of cell broadcast een goede aanvulling is op de sirene.
Betsky weg
Een belangrijke bondgenoot van de TU Delft vertrekt naar de Verenigde Staten. Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi), promovendus aan de TU Delft en ‘huisvriend’ bij de faculteit Bouwkunde, wordt daar directeur van het Cincinnati Art Museum. Betsky treedt op 21 november in dienst. De in Amerika geboren Betsky groeide op in Nederland, maar studeerde aan Yale University. In 2001 trad hij aan als directeur van het NAi. Daar maakte hij furore: zo zette hij de reizende tentoonstellingen op, regisseerde hij de opening van de NAi-dependance in Maastricht en stond hij aan de wieg van het open maquettedepot.
Senior studenten
Nieuwe studenten van vijftig jaar of ouder. Vanaf eind september zullen ze op de TU rondlopen, om college te krijgen in onder andere nanotechnologie, drinkwatervoorziening of vliegtuigbouw. De TU Delft geeft onder de vlag van Hoger Onderwijs voor Ouderen (Hovo) cursussen van vijf colleges voor geïnteresseerde vijftigplussers. Dergelijke cursussen vinden al langer plaats op andere onderwijsinstellingen, sinds de oprichting van Hovo in 1986. Dit jaar organiseren Delft Toptech en Studium Generale ook een serie academische colleges in Delft. Waarom nu pas? Els Koppelman van Studium Generale: “Iedereen vindt het leuk om iets over bijvoorbeeld China of Mao te horen. Om techniek te snappen zou je heel geleerd moeten zijn. Onzin, het is een informatieve cursus voor geïnteresseerden en niemand hoeft examen te doen.”
Mekelpark
Het toekomstige Mekelpark krijgt een trapveldje. Het veldje komt te liggen bij de vroegere ingang van de tentamenzaal aan de Drebbelweg. Studentenfractie Oras drong aan op het trapveldje. Studenten en medewerkers die eeuwige roem willen verwerven, kunnen tot 1 oktober een naam bedenken voor het ‘campushart’ in het vanaf 2007 aan te leggen Mekelpark. De inzendingen worden beoordeeld door TBM-decaan Hugo Priemus en architect Francine Houben (Mecanoo), die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Mekelpark. Het gaat bij het campushart vooral om de ‘hoofdader’ die in het Mekelpark ‘als een bliksemschicht’ de gebouwen met elkaar moet verbinden. Sluit je ogen, denk aan ‘glooiende heuvels’, ‘slingerende boomgroepen’ en in het oog springende ‘high tech objecten’ en laat je verbeelding de vrije loop.
www.mekelpark.tudelft.nl
Linke handel
Stel, een student heeft een eigen bedrijfje en gaat in november over de bijverdiengrens van de IB-groep heen. Dit jaar is dat 10.527,57 euro. Maar de student heeft zijn studiebeurs voor de maanden november en december stopgezet. Moet hij dan toch een deel van zijn studiebeurs terugbetalen?
Ja, meent de rechtbank in Utrecht. De IB-groep moet naar de inkomsten over het hele kalenderjaar kijken, inclusief de maanden waarin de student geen beurs ontving. Nee, beweren staatssecretaris Bruins en de IB-groep in antwoord op Kamervragen. Als een student zijn winst binnenhaalt in een maand waarin hij geen beurs krijgt, dan telt dat geld niet mee voor het toetsinkomen. Wie moeten we nu geloven, de rechter of de staatssecretaris? Op het ministerie van onderwijs wordt die vraag niet beantwoord: daar houdt men stug vol dat ministerie en rechter op één lijn zitten.
Engelstalig
Voor collegejaar 2007/08 kunnen studenten kiezen uit 1168 Engelstalige opleidingen aan hogeschool of universiteit: 100 opleidingen meer dan nu. Volgens de cijfers van Nuffic hebben zich voor het lopende studiejaar 40 duizend buitenlandse studenten gemeld. “We schatten dat het aantal studenten op de internationale hoger-onderwijsmarkt ieder jaar met 10 procent zal stijgen”, zegt woordvoerder Bergholtz.
Om buitenlandse studenten te werven heeft Nuffic promotiecampagnes opgezet in China, Vietnam en Indonesië. Voorlichtingsbureaus worden geopend in Mexico, Thailand, Rusland en Brazilië.
Miljarden
PvdA, GroenLinks, SP en D66 pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor forse investeringen in onderwijs en onderzoek. D66 wil er 2,5 miljard euro bij, de SP ook, maar GroenLinks spant de kroon met 3,7 miljard extra. De PvdA wil het budget voor zuiver wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten met 10 procent verhogen. Hoeveel geld er naar het hoger onderwijs als sector gaat, is alleen bij GroenLinks duidelijk: de partij wil 400 miljoen extra steken in onder meer aanvullende studiebeurzen en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Ook de SP vraagt daar meer geld voor en wil bovendien dat er meer promovendi aan de slag gaan in het hoger onderwijs.
De PvdA en GroenLinks halen trouwens ook geld op bij het hoger onderwijs. Ze willen bezuinigen op fusies en bestuurskosten. De PvdA wil van ‘tijdverslindende zelfevaluaties’ af en GroenLinks boekt inkomsten uit een academicibelasting voor de masterfase.
Podcastonderzoek
Het onderzoek naar de dood van TU-medewerker en Leefbaar Delft-lid Frank van Oosten is een nieuwe fase ingegaan. Iedereen die rond het tijdstip dat van Oosten zijn dodelijk letsel opliep, bij hem in de buurt was, heeft van de politie een sms-je gekregen. “We hebben een passantenonderzoek gedaan en de buurt ondervraagd, maar deze zaak blijft een groot vraagteken”, zegt politiewoordvoerder Kees Zandbergen. “We hopen dat we op deze manier mensen spreken die we eerder zijn misgelopen, maar die toch iets hebben gezien. Deze vorm van podcasting is een beproefd middel om veel mensen te bereiken. Bij vermissingen is het altijd erg succesvol.”
Van Oosten overleed op 15 april ten gevolge van hersenletsel. Het is nog altijd onduidelijk of het hersenletsel werd veroorzaakt door een val, of door geweldpleging. Vlak voordat hij in coma gleed, zei Van Oosten tegen een vriend dat hij was aangevallen door fietsers. Van Oosten werkte bij de goederendienst van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
Ontgroening
De Christelijke Hogeschool Ede past de introductieweek van de opleiding journalistiek aan. Machtsspelletjes zijn ‘vreemd aan de christelijke identiteit van onze CHE’, schrijft het college van bestuur. “Ik had het idee dat ik een slaaf was en kon niet tegen de vernedering”, zei een anonieme studente in het dagblad Trouw. De eerstejaars kregen volgens haar weinig te eten en te drinken, de begeleiders schreeuwden in hun gezicht en een ‘rechtbank’ deelde straffen uit als opdrukken of knuffelen met een paal. De studente kon er niet tegen en stapte uit de introductie. Het beeld is niet compleet, stelt het bestuur, maar de feiten ‘kunnen niet worden weersproken’. De hogeschool heeft daarom besloten ‘onnatuurlijke machtsrelaties’ uit de introductie te verwijderen. “Ook al zou het slechts één student betreffen, het is een reden om de puntjes op de ‘i’ te zetten.” De introductie is een verplicht onderdeel van het curriculum.
Museumkoekje
Ter gelegenheid van de twintigste Open Monumentendag is het Techniekmuseum in Delft dit weekeinde gratis toegankelijk. Het museum toont een digitale presentatie van de bestaansgeschiedenis van de TU Delft. Ook wordt getoond hoe het onderwijs was in het begin van de vorige eeuw. Bezoekers die de universiteitsgebouwen in het echt willen zien, kunnen de speciaal ontwikkelde wandelroute volgen. En wie na de wandeling een kopje koffie neemt, krijgt daarbij een museumkoekje dat Bakkerij Stoffer voor de gelegenheid bakte.
Studentengrappen
De politie heeft haar handen vol aan ‘ludieke’ studenten. Ze hield deze week een jongen aan met een tas vol inbrekersspullen. Hij was op dievenpad om de buit later om te ruilen voor een bierfeest. De politie nam de spullen in beslag en gaf de student een boete. “Een grap is voor een buitenstaander niet te onderscheiden van een echte misdaad”, aldus een politiewoordvoerder. Zo ook bij een ‘ontvoering’ vorige week door Wageningse studenten. “Wij reageren professioneel op iedere melding van ontvoering, met getrokken pistolen. Met Delftse verenigingen hebben we hier afspraken over, maar nu komen de nepontvoerders dus uit Wageningen.” Diezelfde nacht werd een bordeel ‘opgerold’. Studentes die als dames van lichte zeden achter de ramen zaten, deden dat zo professioneel dat de politie om hun vergunning vroeg. Toen ze die niet konden tonen, moesten de rode lichten uit.
Priemus
Prof.dr.ir. Hugo Priemus, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management, maakt deel uit van de driekoppige onafhankelijke commissie die gaat onderzoeken wat er precies is mis gegaan tijdens de voorbereiding en bouw van het nieuwbouwcomplex aan de Bos en Lommerplein. Het complex moest deze zomer op last van de gemeente door de bewoners worden verlaten. De commissie wordt voorgezeten door voormalig Vrom-minister Margreeth de Boer en bestaat verder uit prof.mr.drs. Lex Michiels van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Tilburg. De leden spreken met bewoners en ondernemers in het complex.
De commissie werkt in opdracht van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders en zal zich vooral bezighouden met de rol van gemeente en stadsdeel. Uit een recent rapport bleek dat het toezicht van de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht in de ogen van de Vrom-inspectie zwaar tekort was geschoten. De deelraad bezuinigde eind 2005 zeventigduizend euro op de dienst. De beslissing om het complex te ontruimen was volgens de Vrom-inspecteurs ‘noodzakelijk’.
Hotelontruiming
Hotelgasten in Amsterdam verlieten deze week hun hotel voor een gesimuleerd verdacht pakketje. De internationale gasten werkten deze week mee aan een proef van het ministerie van binnenlandse zaken, waarbij alarmberichten in verschillende talen naar de deelnemers werden verstuurd via cell broadcast. Met deze techniek kunnen berichten worden verstuurd naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. De proef, waaraan slechts tien hotelgasten meewerkten, werd opgezet door onderzoekers van Techniek, Bestuur en Management, die willen nagaan of cell broadcast een goede aanvulling is op de sirene.
Betsky weg
Een belangrijke bondgenoot van de TU Delft vertrekt naar de Verenigde Staten. Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi), promovendus aan de TU Delft en ‘huisvriend’ bij de faculteit Bouwkunde, wordt daar directeur van het Cincinnati Art Museum. Betsky treedt op 21 november in dienst. De in Amerika geboren Betsky groeide op in Nederland, maar studeerde aan Yale University. In 2001 trad hij aan als directeur van het NAi. Daar maakte hij furore: zo zette hij de reizende tentoonstellingen op, regisseerde hij de opening van de NAi-dependance in Maastricht en stond hij aan de wieg van het open maquettedepot.
Senior studenten
Nieuwe studenten van vijftig jaar of ouder. Vanaf eind september zullen ze op de TU rondlopen, om college te krijgen in onder andere nanotechnologie, drinkwatervoorziening of vliegtuigbouw. De TU Delft geeft onder de vlag van Hoger Onderwijs voor Ouderen (Hovo) cursussen van vijf colleges voor geïnteresseerde vijftigplussers. Dergelijke cursussen vinden al langer plaats op andere onderwijsinstellingen, sinds de oprichting van Hovo in 1986. Dit jaar organiseren Delft Toptech en Studium Generale ook een serie academische colleges in Delft. Waarom nu pas? Els Koppelman van Studium Generale: “Iedereen vindt het leuk om iets over bijvoorbeeld China of Mao te horen. Om techniek te snappen zou je heel geleerd moeten zijn. Onzin, het is een informatieve cursus voor geïnteresseerden en niemand hoeft examen te doen.”
Mekelpark
Het toekomstige Mekelpark krijgt een trapveldje. Het veldje komt te liggen bij de vroegere ingang van de tentamenzaal aan de Drebbelweg. Studentenfractie Oras drong aan op het trapveldje. Studenten en medewerkers die eeuwige roem willen verwerven, kunnen tot 1 oktober een naam bedenken voor het ‘campushart’ in het vanaf 2007 aan te leggen Mekelpark. De inzendingen worden beoordeeld door TBM-decaan Hugo Priemus en architect Francine Houben (Mecanoo), die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Mekelpark. Het gaat bij het campushart vooral om de ‘hoofdader’ die in het Mekelpark ‘als een bliksemschicht’ de gebouwen met elkaar moet verbinden. Sluit je ogen, denk aan ‘glooiende heuvels’, ‘slingerende boomgroepen’ en in het oog springende ‘high tech objecten’ en laat je verbeelding de vrije loop.
www.mekelpark.tudelft.nl
Linke handel
Stel, een student heeft een eigen bedrijfje en gaat in november over de bijverdiengrens van de IB-groep heen. Dit jaar is dat 10.527,57 euro. Maar de student heeft zijn studiebeurs voor de maanden november en december stopgezet. Moet hij dan toch een deel van zijn studiebeurs terugbetalen?
Ja, meent de rechtbank in Utrecht. De IB-groep moet naar de inkomsten over het hele kalenderjaar kijken, inclusief de maanden waarin de student geen beurs ontving. Nee, beweren staatssecretaris Bruins en de IB-groep in antwoord op Kamervragen. Als een student zijn winst binnenhaalt in een maand waarin hij geen beurs krijgt, dan telt dat geld niet mee voor het toetsinkomen. Wie moeten we nu geloven, de rechter of de staatssecretaris? Op het ministerie van onderwijs wordt die vraag niet beantwoord: daar houdt men stug vol dat ministerie en rechter op één lijn zitten.
Engelstalig
Voor collegejaar 2007/08 kunnen studenten kiezen uit 1168 Engelstalige opleidingen aan hogeschool of universiteit: 100 opleidingen meer dan nu. Volgens de cijfers van Nuffic hebben zich voor het lopende studiejaar 40 duizend buitenlandse studenten gemeld. “We schatten dat het aantal studenten op de internationale hoger-onderwijsmarkt ieder jaar met 10 procent zal stijgen”, zegt woordvoerder Bergholtz.
Om buitenlandse studenten te werven heeft Nuffic promotiecampagnes opgezet in China, Vietnam en Indonesië. Voorlichtingsbureaus worden geopend in Mexico, Thailand, Rusland en Brazilië.
Miljarden
PvdA, GroenLinks, SP en D66 pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor forse investeringen in onderwijs en onderzoek. D66 wil er 2,5 miljard euro bij, de SP ook, maar GroenLinks spant de kroon met 3,7 miljard extra. De PvdA wil het budget voor zuiver wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten met 10 procent verhogen. Hoeveel geld er naar het hoger onderwijs als sector gaat, is alleen bij GroenLinks duidelijk: de partij wil 400 miljoen extra steken in onder meer aanvullende studiebeurzen en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Ook de SP vraagt daar meer geld voor en wil bovendien dat er meer promovendi aan de slag gaan in het hoger onderwijs.
De PvdA en GroenLinks halen trouwens ook geld op bij het hoger onderwijs. Ze willen bezuinigen op fusies en bestuurskosten. De PvdA wil van ‘tijdverslindende zelfevaluaties’ af en GroenLinks boekt inkomsten uit een academicibelasting voor de masterfase.
Podcastonderzoek
Het onderzoek naar de dood van TU-medewerker en Leefbaar Delft-lid Frank van Oosten is een nieuwe fase ingegaan. Iedereen die rond het tijdstip dat van Oosten zijn dodelijk letsel opliep, bij hem in de buurt was, heeft van de politie een sms-je gekregen. “We hebben een passantenonderzoek gedaan en de buurt ondervraagd, maar deze zaak blijft een groot vraagteken”, zegt politiewoordvoerder Kees Zandbergen. “We hopen dat we op deze manier mensen spreken die we eerder zijn misgelopen, maar die toch iets hebben gezien. Deze vorm van podcasting is een beproefd middel om veel mensen te bereiken. Bij vermissingen is het altijd erg succesvol.”
Van Oosten overleed op 15 april ten gevolge van hersenletsel. Het is nog altijd onduidelijk of het hersenletsel werd veroorzaakt door een val, of door geweldpleging. Vlak voordat hij in coma gleed, zei Van Oosten tegen een vriend dat hij was aangevallen door fietsers. Van Oosten werkte bij de goederendienst van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
Ontgroening
De Christelijke Hogeschool Ede past de introductieweek van de opleiding journalistiek aan. Machtsspelletjes zijn ‘vreemd aan de christelijke identiteit van onze CHE’, schrijft het college van bestuur. “Ik had het idee dat ik een slaaf was en kon niet tegen de vernedering”, zei een anonieme studente in het dagblad Trouw. De eerstejaars kregen volgens haar weinig te eten en te drinken, de begeleiders schreeuwden in hun gezicht en een ‘rechtbank’ deelde straffen uit als opdrukken of knuffelen met een paal. De studente kon er niet tegen en stapte uit de introductie. Het beeld is niet compleet, stelt het bestuur, maar de feiten ‘kunnen niet worden weersproken’. De hogeschool heeft daarom besloten ‘onnatuurlijke machtsrelaties’ uit de introductie te verwijderen. “Ook al zou het slechts één student betreffen, het is een reden om de puntjes op de ‘i’ te zetten.” De introductie is een verplicht onderdeel van het curriculum.
Museumkoekje
Ter gelegenheid van de twintigste Open Monumentendag is het Techniekmuseum in Delft dit weekeinde gratis toegankelijk. Het museum toont een digitale presentatie van de bestaansgeschiedenis van de TU Delft. Ook wordt getoond hoe het onderwijs was in het begin van de vorige eeuw. Bezoekers die de universiteitsgebouwen in het echt willen zien, kunnen de speciaal ontwikkelde wandelroute volgen. En wie na de wandeling een kopje koffie neemt, krijgt daarbij een museumkoekje dat Bakkerij Stoffer voor de gelegenheid bakte.
Studentengrappen
De politie heeft haar handen vol aan ‘ludieke’ studenten. Ze hield deze week een jongen aan met een tas vol inbrekersspullen. Hij was op dievenpad om de buit later om te ruilen voor een bierfeest. De politie nam de spullen in beslag en gaf de student een boete. “Een grap is voor een buitenstaander niet te onderscheiden van een echte misdaad”, aldus een politiewoordvoerder. Zo ook bij een ‘ontvoering’ vorige week door Wageningse studenten. “Wij reageren professioneel op iedere melding van ontvoering, met getrokken pistolen. Met Delftse verenigingen hebben we hier afspraken over, maar nu komen de nepontvoerders dus uit Wageningen.” Diezelfde nacht werd een bordeel ‘opgerold’. Studentes die als dames van lichte zeden achter de ramen zaten, deden dat zo professioneel dat de politie om hun vergunning vroeg. Toen ze die niet konden tonen, moesten de rode lichten uit.

Comments are closed.