Education

Klinkende overwinning Oras; AAG teleurgesteld

Oras won acht zetels bij de studentenraadsverkiezingen. Het teruggekeerde AAG haalde er twee. “We zijn euforisch.” Lijsttrekker Marcel Klomp is dolblij met het door Oras behaalde resultaat. “We hebben er met acht mensen veel tijd en energie in gestoken en nu gaan we er met acht zetels vandoor!” Vooraf durfde hij niet te voorspellen hoe de zetelverdeling zou uitvallen vanwege ‘de tamelijk agressieve, vrouwonvriendelijke campagne’ van AAG.

“Maar tegelijk zorgde die er misschien voor dat de verkiezingen nu meer leefden.”
Zijn partij gaat vanwege de stijgende studentenaantallen meer nadruk leggen op faciliteiten. Drie commissieleden zullen zich hierop richten. Ook zet Oras drie leden op onderwijs. Eén lid houdt zich bezig met reglementen. Aan de portefeuille studentenzaken (ontplooiing en sport en cultuur) wordt internationalisering toegevoegd. Deze portefeuille krijgt er twee leden bij. Het lijkt Klomp ‘logisch’ dat de voorzitter van de nieuwe studentenraad uit de Oras-gelederen komt.
AAG-lijsttrekker Mark Bosschaart was na het bekend worden van de uitslag ‘flink teleurgesteld’. “Maar je moet realistisch zijn: we zijn er een jaar uit geweest, hadden een kleine achterban en weinig middelen om campagne te voeren. We hebben veel gedaan en een goede, opvallende campagne gevoerd. Dan is twee zetels best goed, al hoopte ik op drie.”
Bosschaart belooft er met AAG in de Studentenraad (sr) een ‘mooi jaar’ van te maken. “Met die twee zetels proberen we waar te maken wat we hebben beloofd. We gaan ons bewijzen zodat we volgend jaar hopelijk meer zetels halen.” AAG richt zich vooral op onderwijskwaliteit (‘behoud van docenten en studentassistenten’) en internationalisering. Bosschaart zou het leuk vinden als AAG de sr-voorzitter mag leveren. “Vanuit de traditie gaat die post naar de grootste partij, maar we gaan er met Oras over praten.”
Van de 16.660 studenten brachten er 6182 hun stem uit op 12 en 13 mei. Dat komt overeen met een opkomst van 37,1 procent. “Daar zijn we blij mee”, aldus secretaris van de verkiezingscommissie Kirsten Dibbet. Vorig jaar was de opkomst met 4727 stemmen 31,8 procent.”

Naarmate producten kleiner worden, groeit de behoefte aan kleine grijpertjes, constateert Defeng Lang MSc. Het hanteren van onderdelen die in afmeting variëren tussen een paar millimeter en een fractie van een millimeter vereist speciaal gereedschap.

Lang (33) ontwikkelde een grijpertje dat werkt op basis van bevriezing.
Een punt fungeert als grijper. Als het koelelement geactiveerd wordt, daalt de temperatuur op de punt in hooguit een paar seconden tot 30 graden onder nul en vriezen bij aanraking onderdeeltjes via een klein druppeltje water onmiddellijk vast. 

Nader onderzoek moet de cyclustijd verkorten en de grijpkracht vergroten. Ook zal het prototype nog geoptimaliseerd en verkleind moeten worden, wil het ijsgrijpertje interessant worden voor de industrie. 

Defeng Lang hoopt op 15 oktober te promoveren bij prof.dr.ir. A van Keulen (Fundamentals of Microsystems) en dr.ir. Marcel van Tichem (Precision Manufacturing & Assembly) van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.