Campus

​Kandidates voor wereldrecordpoging VeloX bekend

Voormalig Nederlands kampioene Iris Slappendel en topamateurwielrenster Aniek Rooderkerken zullen namens het Delfts/Amsterdamse Human Power Team in september 2017 een aanval doen op het wereldsnelheidsrecord op de fiets.

Om dat wereldrecord te verbeteren, zal een snelheid van minimaal 122 kilometer per uur moeten worden gehaald. Teammanager Emiel de Boer van het HPT is erg blij met de uitverkorenen. “Iris brengt als oud-Nederlands kampioene (in 2014) veel ervaring mee. Aniek is ook heel sterk. Zij is iemand die op het randje van professioneel in het amateurwielrennen actief is. Ze heeft een aantal amateurwedstrijden gewonnen en vindt het een ontzettend mooie uitdaging.”

De twee dames werden gekozen uit 35 aanmeldingen. Na een eerste selectie en het ondergaan van verschillende testfases, waarin onder meer conditie en maximaal sprintvermogen werden gemeten en een intensieve simulatie van de echte races werd ondergaan, kwamen Slappendel en Rooderkerken als beste kandidates uit de bus.

Motivatie speelde bij de uiteindelijke keuze ook een belangrijk rol, vertelt De Boer. “Ligfietsen moet je echt leren door daar veel tijd in te steken. Vervolgens moet je leren fietsen met de VeloX, wat weer anders is dan met een gewone ligfiets. Heel wat anders dan fietsen in een wegwedstrijd. Wat techniek en balans betreft zijn er grote verschillen.”

Drie jaar geleden brak het HPT het wereldrecord voor ‘door menskracht voortgedreven voertuigen’ bij de mannen. In de Nevadawoestijn werd een snelheid van 133,78 kilometer per uur gehaald. Dat record is inmiddels verschillende malen overtroffen. Geïnspireerd door het hoge niveau van de Nederlandse wielrensters tijdens de Olympische Spelen, richt het HPT zich dit jaar volledig op vrouwen. De Boer: “We gaan een innovatieve, aerodynamische fiets ontwerpen die helemaal op de vrouwen is afgestemd. We kennen nu hun maten. Dat betekent dat het een kleinere fiets wordt dan in voorgaande jaren, de kleinste VeloX ooit. Wij denken dat wij daardoor de aerodynamica kunnen verbeteren. Zo kunnen we op technisch gebied weer een stapje verder komen.”

Het huidige vrouwenrecord is sinds 2010 met 121,81 kilometer per uur in handen van de Franse Barbara Buatois. De wedstrijd over 200 meter, na een aanloop van acht kilometer, in september 2017 vindt ook nu weer plaats in de Nevadawoestijn.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.