Education

Incubator zoekt havenvernieuwers

YesDelft en het Havenbedrijf Rotterdam hebben het Port Innovation Lab opgericht. Met deze incubator voor jonge bedrijfjes willen ze de innovatie van de haven versnellen. Dat is volgens beide nodig om de ‘koppositie’ van de Rotterdamse haven te behouden.

De samenwerking in het Port Innovation Lab duurt in eerste instantie drie jaar. Het begint met het scouten van zoveel mogelijk ideeën voor innovatie van de haven. Daarvoor zijn er de komende tijd meerdere ‘pitch events‘ en themabijeenkomsten. De organisatie zoekt deze eerste keer vooral in Delft en Rotterdam, maar iedereen mag zich aanmelden.

In april en juni volgt het tweedaagse programma 1.2.launch waar volgens YesDelft-projectleider Tjarda Voorneman wel vijftig potentiele bedrijfjes aan kunnen meedoen. In september start voor een kleinere groep het drie maanden durende launchlab. Dat moet voor iedere deelnemer uitmonden in een gevalideerd bedrijfsplan.

De haven zoekt ‘heel breed’ naar innovaties om veiliger, efficiënter, schoner en slimmer te worden. Voorneman: “Smart sensoring, safety, maritieme maakindustrie, drones, internet of things, transport en logistiek: het maakt niet uit. Er is heel veel nodig.” De eerste gegadigden hebben zich inmiddels gemeld. “Maar het liefst komen we met honderd ideeën in aanraking.”

Het Port Innovation Lab is vooralsnog ondergebracht bij YesDelft, maar Voorneman sluit niet uit dat het lab binnenkort verhuist naar de RDM Campus in de haven. “Uiteindelijk is het aan iedere startup zelf om te kijken waar hij na het launchlab wil landen. Wellicht is het handig de eerste één of twee jaar in Delft te zitten.”

Het Port Innovation Lab onderhandelt momenteel met een paar gevestigde bedrijven uit de haven over een partnerschap. Gaat dat door, dan komt er veel geld beschikbaar. Deze grote bedrijven hebben, ondanks dat zij ook zelf aan innovatie doen, wel belangstelling voor samenwerking met de vaak flexibelere startups.

Beide partijen kunnen elkaar alleen vaak moeilijk vinden. Volgens Wouter de Bruijne, commercieel directeur van YesDelft, brengt het innovatielab daarin verandering. In een persbericht zegt hij dat ‘directe toegang tot het netwerk van de haven, kennisinstellingen en YesDelft in combinatie met programma’s zoals het Port Innovation Lab ervoor zorgen dat startups in korte tijd weten waar ze de aansluiting met de markt kunnen vinden’. “Daarmee kunnen ze eerder op zoek naar klanten en hun ontwikkeling versnellen.”

Een voorbeeld geeft De Bruijne ook: de startup OCRS. Dat heeft een biologisch-afbreekbare spray ontwikkeld die olie uit water verwijdert. “Voorop lopen doe je tegenwoordig niet per se meer door de grootste te zijn, maar juist door met je neus bovenop die ideeën te zitten die de haven en onze maatschappij verder verduurzamen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.