Education

Hogewoning geen Masterchef

Vierdejaars student civiele techniek en amateurkok Job Hogewoning is geen Masterchef 2011 geworden. Hij ziet 25 duizend euro aan zijn neus voorbij gaan.

De PvdA in de Tweede Kamer wilde weten of het nieuwe wetsvoorstel waarmee de fraude wordt bestreden ook de hulp van familie of vrienden strafbaar stelt. Dat was aanvankelijk het plan, maar Zijlstra laat weten dat hij ervan afziet na overleg met het Openbaar Ministerie: “Het is lastig te bewijzen dat er in dergelijke gevallen sprake is van aantoonbaar bewust gedrag van betrokken familieleden.”

Uit controles in Amsterdam bleek dat er in bijna de helft van de gecontroleerde gevallen sprake was van misbruik. Dat zegt volgens de staatssecretaris vooral iets over de selectie van verdachte adressen. De zogeheten risicoprofielen waarmee dat gebeurde waren kennelijk adequaat. Dit betekent niet dat bijna de helft van alle studenten fraudeert.

Binnenkort hoopt Zijlstra meer te kunnen zeggen over de omvang van het misbruik en de effectiviteit van de adrescontroles tot nu toe. Voormalig minister Plasterk schatte het gefraudeerde bedrag op jaarlijks 27 miljoen euro.

Hogewoning en zijn opponente Sacha de Lint moesten in de finale-uitzending van Masterchef vorige week meerdere opdrachten uitvoeren. Ze moesten een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert maken. Maar eerst moesten ze een smaaktest doen. Die won De Lint. Hogewoning kon de achterstand daarna niet meer inhalen, hoewel hij hoge cijfers kreeg voor zijn gerechten.De uitzendingen voor Masterchef zijn eerder opgenomen. Hogewoning moest maandenlang zijn mond houden over de uitslag van de wedstrijd. Op zijn Facebook-pagina kon hij de avond na de wedstrijd eindelijk reageren, vanuit de Colombiaanse stad Cali waar hij zit als uitwisselingsstudent.

Hogewoning op Facebook: ‘Persoonlijk heb ik er vrede mee. Mijn studie is wat ik wil doen. Betreffende het koken, dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik in de keuken sta. Ik zal altijd blijven koken voor de mensen die mij inspireren om te doen wat ik doe, en die mij ook laten doen wat ik doe.” 


 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.