Education

‘Hoedt u voor spionage’

Universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven beseffen nog altijd onvoldoende dat buitenlandse inlichtingendiensten op hun kennis azen. Vooral de technische universiteiten moeten alert zijn.

 Vorig jaar al waarschuwde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn jaarverslag voor de “structurele aanwezigheid en activiteit” van Russische inlichtingendiensten in Nederland. Inlichtingenofficieren maakten deel uit van officiële wetenschappelijke delegaties die hier op bezoek kwamen.

Anno 2010 geeft de AIVD een voorbeeld van “klassieke spionage” naar nanotechnologie , waarbij “brutaal geopereerd” werd om de gezochte informatie te bemachtigen. De door Nederland gewenste kennismigratie heeft de kwetsbaarheid voor spionage onbedoeld vergroot, schrijft de dienst. Inlichtingenofficieren kunnen hier komen werken als onderzoeker of doen zich voor als student.

Ze kunnen inzicht krijgen in onderzoekstechnieken, toepassingen en wetenschappelijke inzichten die grotendeels gefinancierd worden door de Nederlandse overheid. “Innovatieve kennis die ten goede zou moeten komen aan het Nederlandse economisch welzijn kan zo weglekken naar onze concurrenten”, waarschuwt de dienst.

Het meest kwetsbaar voor infiltratie zijn vakgebieden als biotechnologie, life sciences, en nanotechnologie. Sommige toepassingen zijn ook bruikbaar voor militair-strategische doeleinden.

De wedstrijd is een initiatief van Techniplan Adviseurs uit Rotterdam en is zes jaar geleden ingesteld. Doel is het stimuleren bij studenten van integraal ontwerpen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.