Education

Hanson wint Huibregtsenprijs 2016

Op de 17e Avond van Wetenschap en Maatschappij ontving prof.dr.ir. Ronald Hanson gisteravond de Huibregtsenprijs voor innovatief onderzoek van grote maatschappelijke relevantie.

De prijsuitreiking vond plaats op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 3 oktober 2016 in de Ridderzaal. Ronald Hanson ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De jury was onder de indruk van het experiment dat Hanson en collega’s vorig jaar uitvoerde. Daarbij werd verstrengeling op afstand tot stand gebracht. Dat kan als basis dienen voor onkraakbare beveiliging op internet. Hanson verklaarde destijds: “Zodra je een meting aan een van de deeltjes uitvoert, bepaalt dat ogenblikkelijk de toestand van beide verstrengelde deeltjes. Het effect is onmiddellijk.”

Toen al werd geschreven dat zijn experiment de weg had geopend naar quantum cryptografie op het internet.

Hanson was met het project ‘Veilig surfen op het kwantuminternet’ een van de zes genomineerden voor de Huibregtsprijs. De jury motiveerde de keuze aldus: ‘Oorspronkelijk werk dat belangrijke ontwikkelingen tot gevolg heeft. Goed nieuws voor patiënten, softwarebeveiligers, baby’s, kunstexperts, mensen met een genetische afwijking en uitkeringsgerechtigden. Voor iederéén wordt de toekomst vormgegeven met geavanceerde technologie in baanbrekende experimenten. Want de winnaar toont aan dat verschijnselen in de microwereld geen sciencefiction zijn, maar een perfect beveiligde communicatie mogelijk maken.’

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.