De onderhandelaars van universiteiten en vakbonden hebben vrijdag afgesproken de huidige cao te verlengen tot 1 oktober 2011. In november krijgt het personeel een uitkering van vijfhonderd euro en vanaf februari 2011 een half procent salarisverhoging.
“Het is een sober akkoord”, erkent Marieke van den Berg, bestuurslid van Abvakabo/FNV, maar meer zat er volgens haar niet in het vat. “Ik ben ervan overtuigd dat dit in de huidige situatie het maximaal haalbare is.” Ze is blij dat de universiteiten de nullijn hebben verlaten en denkt dat de acties bij de opening van het academisch jaar daaraan hebben bijgedragen.
In het onderhandelaarsakkoord, dat nog moet worden goedgekeurd door de universiteiten en de vakbondsleden, zijn afspraken gemaakt om arbeidsgehandicapten sneller aan werk te helpen. Ook zal het loopbaanbeleid worden gestimuleerd. “Het moet normaal worden dat je als personeelslid periodiek met iemand praat over je werk”, zegt Van den Berg, die vindt dat dit nu te weinig gebeurt. “Een baan die nu leuk is hoeft over vijf jaar niet meer leuk te zijn, of zelfs niet meer te bestaan. Daarom is het goed dat iedereen zich blijft ontwikkelen en daartoe ook de mogelijkheden krijgt.”
“De workshops geven we met zijn tweeën en zijn voor havo- en vwo-scholieren uit de derde en vierde klas. Ik word vaak ingedeeld bij ‘bruggen van balsahout’, ‘vliegtuigjes van balsahout’ en ‘robots van lego’. Bruggen bouwen vind ik de leukste. Er is veel uitleg bij en met kleine tips kun je de scholieren sturen. En soms komen ze met een nieuw idee. Een paar scholieren deden het balsahout bijvoorbeeld eerst in water. Daarna gingen ze de houtjes föhnen, zodat ze krom opdroogden.”
“Vrienden van me kwamen met leuke verhalen. Ik zocht in die tijd een baantje, maar wilde niet achter de computer zitten. Zo ben ik eraan gekomen. Ik zit in een poule met vijftig studenten. Maandelijks geef je in een rooster aan wanneer je kunt werken. Op dit moment heb ik weinig college en kan ik veel uren maken. Het komende semester zal dat anders zijn.”
“Laatst had ik op één dag twee klassen, allebei uit Rotterdam. De eerste was van een gereformeerde school. De scholieren waren erg stil, haalden allemaal netjes een aantekenblokje tevoorschijn. De klas erna was juist druk en had er niet zoveel zin in. Een groot verschil. Het is wel eens lastig ja, maar over het algemeen gaan de workshops goed. In vergelijking met vorig jaar september, toen ik begon, weet ik nu beter wat ze gaan doen en waar de valkuilen zitten. Ik heb ook gemerkt dat je eenvoudig moet uitleggen, meer Jip-en-Janneketaal moet gebruiken.”
“We zijn geen promoteam als we op infomarkten staan. Roepen dus niet: ‘Delft is top, Eindhoven is niks’. Wel vertellen we de voor- en nadelen per universiteit. Daarnaast laten we zien wat techniek inhoudt en wat je ermee kunt doen. Vaak hebben scholieren daar een verkeerd beeld bij. Om iemand te helpen met zijn studiekeuze stel ik vragen. Welk profiel heb je gekozen? Welke keuzevakken zitten daarbij of welke juist niet? Zo kun je studies wegstrepen en houd je er een of twee over. Infomarkten zijn trouwens in het hele land. Ik moest eens naar Veendam toe. Zit je op een dag acht uur in de auto voor twee uurtjes markt.”
Bijbaan: Studievoorlichter
Verdiensten: €9,30 per uur
Opvallend: Ziet zichzelf later best een dag per week les geven

Comments are closed.