Opinion

Geacht college van bestuur

Geacht college van bestuur,

Vorig jaar hebben jullie samen met de bestuurscolleges van de universiteiten van Leiden en Rotterdam plannen gemaakt om de drie universiteiten eventueel te fuseren.

Wij hebben begrepen dat een fusie nog steeds aan de orde is. NRC Handelsblad kwam hier juli vorig jaar achter, waarop alle Delftse studenten een angstig mailtje van het college van bestuur (cvb) kregen. Hierin werd verteld dat er niets aan de hand was en dat ze zich vooral geen zorgen hoefden te maken. Daarna is het vanuit het cvb angstvallig stil geworden. Studenten en medewerkers worden totaal niet betrokken bij het maken van deze plannen. Terwijl voor zo’n grote operatie als bijvoorbeeld een fusie, draagvlak van deze groepen een vereiste is. Maar ook voor het maken van plannen voor intensievere samenwerking is het belangrijk om studenten en medewerkers zo goed mogelijk te betrekken.

Eerder bleek al dat een grote meerderheid van de studenten en medewerkers een fusie niet ziet zitten. De voornaamste redenen zijn het verlies van de goede naam van de TU Delft, maar ook meer bureaucratie door een extra bestuurslaag. Daarnaast begrijpen veel studenten en medewerkers niet waarom er gefuseerd zou moeten worden. Alle voordelen die worden genoemd, zijn namelijk ook haalbaar door samenwerking met andere universiteiten. Om dit draagvlak te creëren, hopen wij dat u zo snel mogelijk studenten en medewerkers zal betrekken bij het maken van de plannen. We verwachten voor het einde van deze maand een reactie van het cvb hierover.

Tot die tijd zullen we er alles aan doen om studenten en medewerkers een stem te geven en zullen dus blijven vragen om een reactie.



Hoogachtend,



Tom Zonneveld (Rood Delft), Tim de Jong (CDJA Delft Westland Oostland) en Marleen van de Kerkhof (JOVD Delft e.o)




 

Eind februari meldde dagblad Trouw op de voorpagina dat universiteiten de studiebeurs willen afschaffen. Studenten zouden voortaan alles moeten lenen. Dat zou het hoger onderwijs miljoenen euro’s opleveren.

Anders
Volgens voorzitter Sijbolt Noorda van universiteitenvereniging VSNU sloeg het dagblad de plank mis. Het zit heel anders, meldde hij begin deze week op de website van VSNU. Zijn bijdrage is inmiddels verwijderd. 

Prestatiebeurs
Eigenlijk is de studiebeurs allang afgeschaft, legt hij uit, en daar is de prestatiebeurs voor in de plaats gekomen. De beurs is in feite een lening, maar wie binnen tien jaar afstudeert, hoeft die niet terug te betalen.

Voorwaarden
De regering wil de studiebeurs voor masterstudenten schrappen, maar volgens Noorda vinden de universiteiten dat geen goed idee. “De universiteiten stellen voor de prestatiebeurs te handhaven voor alle studenten, ook in de masterfase. Maar ze willen de prestatievoorwaarden wel aanscherpen.”

Gift
Nu wordt de prestatiebeurs in een gift omgezet als studenten binnen tien jaar hun diploma halen. Die grens stellen de universiteiten ter discussie. Studenten zouden bijvoorbeeld zes jaar de tijd moeten krijgen voor een studie van vier jaar.

Schrappen
“Wat de regering voorstelt voor de masterfase is eenvoudigweg het schrappen van de prestatievoorwaarde: alle studenten in de masterfase, succesvol of niet, moeten voortaan de beurs terugbetalen. Tijdig afstuderen wordt niet langer beloond”, stelt Noorda. “De universiteiten vinden dat een vreemde benadering van een regering die zegt lang studeren te willen ontmoedigen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.