Education

Elsevier: studenten prijzen Nijmegen, Tilburg en Eindhoven

Volgens studenten staan de beste universiteiten van Nederland in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven, meldt weekblad Elsevier. Onder hoogleraren scoort Nijmegen beduidend minder goed en wint Utrecht.

Aan de meeste universiteiten oordelen studenten vaker positief dan negatief over hun opleidingen, maar dat geldt volgens Elsevier niet voor de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente.

De Universiteit Wageningen wordt in de landelijke lijstjes niet met de andere universiteiten vergeleken, omdat de groene opleidingen te veel zouden afwijken van de rest van het onderwijs. Verder maakt Elsevier een onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten. Vandaar dat er zoveel ‘winnaars’ zijn.

De jaarlijkse Elsevier-ranglijst ‘Winnaars volgens studenten’ is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer.

Elsevier maakt een tweede ranglijst, de faculty ranking over de reputatie van universiteiten onder docenten. Alle hoogleraren en universitair hoofddocenten van Nederland krijgen de vraag voorgelegd welke opleiding volgens hen de beste is in hun vakgebied (waarbij ze hun eigen opleiding uiteraard niet mogen noemen). Een derde geeft daar antwoord op.

In die lijst staan Tilburg en Eindhoven opnieuw bovenaan in hun categorie, maar Nijmegen moet vier andere universiteiten voor zich dulden. Van de brede universiteiten is Utrecht de beste, menen de hoogleraren en uhd’s.

Elsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de website. Daar meldt Elsevier ook het aantal geslaagden, studieswitchers en contacturen per opleiding.

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier is uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in samenwerking met de stichting Studiekeuze123.

Technische universiteiten

 1. Technische Universiteit Eindhoven
 2. Technische Universiteit Delft
 3. Universiteit Twente 

Brede universiteiten

 1. Radboud Universiteit Nijmegen
 2. Universiteit Leiden
 3. Rijksuniversiteit Groningen
 4. Universiteit Utrecht
 5. Universiteit van Amsterdam
 6. Vrije Universiteit Amsterdam

Specialistische universiteiten

 1. Tilburg University
 2. Universiteit Maastricht
 3. Erasmus Universiteit Rotterdam
Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.