Education

Eindhovens universiteitsblad onder druk

De TU Eindhoven wil de redacteuren van de onafhankelijke universiteitskrant Cursor gaan inzetten voor de public relations en de landelijke uitstraling van de universiteit.

De papieren Cursor zal waarschijnlijk minder vaak verschijnen: niet langer wekelijks, maar tweewekelijks of zelfs één keer in de maand. Actueel nieuws verhuist naar de website. De journalisten gaan met voorlichters in een gezamenlijke nieuwsdienst werken.

Onafhankelijkheid
De onafhankelijkheid van de universiteitskrant komt officieel niet in gevaar, zegt hoofdredacteur Han Konings. Maar in de praktijk kan volgens hem verwarring ontstaan, doordat de journalisten ook deels voorlichter worden.

Lastige vragen
Konings: “Stel dat een redacteur samen met een universiteitsmedewerker een juichend persbericht schrijft en drie weken later aan diezelfde medewerker lastige vragen wil stellen. Ik vraag me af hoe dat zal gaan.”

Zelfcensuur
Hij vreest dat die verwarring ook tot zelfcensuur kan leiden. “De randvoorwaarden komen in gevaar. Het is moeilijk om te bepalen wanneer je beschermd wordt door de onafhankelijkheid van de journalistiek en wanneer je er voor de landelijke uitstraling bent.”

Roddelcircuit
Bovendien vreest Konings dat de interne berichtgeving minder goed wordt: “Als er over bepaalde kwesties niet meer geschreven wordt, dan gaan de verhalen een eigen leven leiden in de wandelgangen en het roddelcircuit. Studenten en medewerkers hebben dan ook minder kennis van wat er binnen andere faculteiten speelt.”

Vergelijkbare kwesties speelden recent ook bij andere universiteiten, zoals Nijmegen en Utrecht.

Misschien is het maar goed ook dat studievereniging i.d. nog geen namen rond heeft voor het jaarlijkse IO-festival op 18 juni. Strijden tegen je gelijke is te overzien, knokken voor een plek in een line-up vol grote namen (in voorgaande jaren traden onder anderen Green Lizard, Benny Rodriguez en Nobody Beats the Drum op), is een stuk zenuwslopender. Gelukkig houdt de jury er tijdens de contest in Speakers een los beleid op na: het gaat in de eerste plaats niet eens om de muzikale kwaliteit, maar vooral om de sfeer die de bands en dj’s neerzetten. “Daarom laten we het publiek meestemmen”, zegt Tal Amram, derdejaars student IO en voorzitter van de IO-Festivalcommissie. “Het gaat er echt om in hoeverre de artiesten het publiek uit haar dak laten gaan. Het IO-Festival draait nu eenmaal vooral om de sfeer.”
Deelnemers aan de contest zijn de bands Ignite The Flare, Adam Hoek en Me Like You en dj’s A.Ka, Savox & Soyaman en Jackmatic. Tijdens het festival treden de winnaars op tegen een decor van kartonnen dieren, onder het thema ‘Cardboard strikes back’. “Een knipoog naar het knip-en-plak-imago van industrieel ontwerpen”, lacht Amram, niet vies van wat zelfspot. Nu maar hopen dat de artiesten daar precies hetzelfde over denken. Want Ignite The Flare in een kartonnen decor zetten, dat is natuurlijk vragen om problemen. Of vuurwerk, natuurlijk.

IO-festival Band- en Dj-contest. Donderdag 1 april om 20.30 uur in Speakers. Entree gratis, bier € 1,50.
www.speakers.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.