Education

Delftse fiets breekt wereldrecord

Sebastiaan Bowier knalde gisteravond naar 133,78 kilometer per uur (km/u) in de hightech ligfiets Velox3. Daarmee veroverde hij het wereldrecord en werd hij de snelste fietser op aarde. Het was 0,6 km/u harder dan het staande wereldrecord van de Canadees Sam Wittingham.


De snelheden werden geklokt op een meettraject van 200 meter, na een aanloop van acht kilometer over een kaarsrechte weg in de woestijn van Nevada (VS). “Het was waanzinnig spannend”, zegt teamleider Wouter Lion. “We hadden zes dagen om het wereldrecord binnen te slepen, maar in het begin liepen we tegen technische problemen aan. Het leverde veel hoofdbrekens en nachtwerk op. Als je dan, na drie avonden van slecht weer op de laatste avond toch nog over de wereldrecordsnelheid knalt, voelt dat fantastisch”, aldus de trotse teamleider Wouter Lion.


Het team had deze week veel profijt van geavanceerde computersimulaties, die lieten zien hoe hard de recordfiets bij een bepaald geleverd vermogen zou moeten gaan. “Uit de meetresultaten van de recordpogingen eerder deze week bleek er een groot probleem te zijn met de fiets waardoor er geen hoge snelheid behaald kon worden”, vertelt Wouter Lion.


De computersimulaties gaven aan dat er veel sneller gefietst had moeten worden, na een grondige analyse van de data bleek het probleem in de aerodynamica te zitten. “Tijdens het trappen in de VeloX3 blijkt de aerodynamische fiets te vervormen door de geleverde kracht”, vertelt Lion. De studenten wisten gelukkig een slimme oplossing te verzinnen waardoor gisteren uiteindelijk het probleem verholpen kon worden.


De fiets is het samenwerkingsresultaat van studenten uit TU Delft (techniek) en VU Amsterdam (bewegingswetenschappen), verenigd in het Human Power Team.


Lees ook uitgebereid artikel ‘Hightech recumbent from Delft breaks world record‘ op website van HP team.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.