Short

Delfts symposium over kennisveiligheid

Dutch only


Op dinsdag 13 december houdt de TU Delft een hybride symposium over Kennisveiligheid. “Daar willen we wetenschappers van de TU bijpraten over wat we doen op het gebied van kennisveiligheid en hoe zij daar zelf mee aan de slag kunnen”, vertelt TU-programmadirecteur kennisveiligheid Peter Weijland. Wetenschappers kunnen zowel digitaal als fysiek deelnemen.


Op het programma staan presentaties voor een groot publiek, maar ook kleinere kennissessies in zogenoemde break-out rooms. Zo vertelt Weijland onder meer over het twee jaar durende programma kennisveiligheid van de TU Delft, dat in december 2021 is begonnen. Professor Marijk van der Wende van de Universiteit Utrecht gaat in op het spanningsveld tussen academische vrijheid en nationale kennisveiligheid. “We merken dat wetenschappers hier veel vragen over hebben”, vertelt Weijland. De break-out sessies gaan onder meer over export control, wetgeving over wat wel en niet geëxporteerd mag worden. Weijland: “Die wetgeving is enorm gedetailleerd en specialistisch. Met zo’n sessie willen we het onderwerp overzichtelijk maken voor wetenschappers.”


De voertaal op de bijeenkomst is Nederlands. Volgend jaar, waarschijnlijk in mei, zal er een Engelstalige versie van het symposium zijn. “Praten over kennisveiligheid vereist soms hele specialistische taal, bijvoorbeeld als het over Nederlandstalige wetten gaat. Als je daarover in het Engels moet discussiëren, gaat dat ten koste van de kwaliteit van het gesprek.” Wetenschappers kunnen zich inschrijven via deze link. (AdB)

News editor Annebelle de Bruijn

Do you have a question or comment about this article?

a.m.debruijn@tudelft.nl

Comments are closed.