Education

De week van.. Fred, Marieke en Marian

1. Doe gewoon wat je leuk vindt. Dat advies wil hoogleraar structural optimization and mechanics, Fred van Keulen, eerstejaarsstudenten meegeven.

Van Keulen krijgt maandag 5 september de Leermeesterprijs 2016. Deze prijs van vijftienduizend euro is voor Delftse hoogleraren die inspireren en excelleren in onderwijs én onderzoek. ” Het is een beetje vloeken in de kerk: doe wat je leuk vindt, want daar ben je het beste in”, vertelt de hoogleraar in een interview op de website van Delta. “Dat is niet bedoeld als: ga alleen maar feesten, maar ga in je opleiding juist die onderwerpen opzoeken waar je de meeste lol in hebt. Die gaan je het makkelijkste af en daar kun je het verst mee komen.” (Foto: Sam Rentmeester)
delta.tudelft.nl/31991

2.Het waren bewogen weken voor Laga-secretaris Marieke Noordermeer. Eerst moest ze alle activiteiten van de roeivereniging tijdens de Owee in goede banen leiden, vervolgens organiseerde ze mede het evenement Swim to fight Cancer (om geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding) en vorige week was ze druk in de weer met de introductie week voor de eerstejaars. “We hebben dit jaar 453 nieuwe inschrijvingen, het hoogste aantal van alle studentensportverenigingen in Delft. We kunnen er maar 250 aannemen.” Noordermeer snapt al die animo wel. “Roeien is magisch. Je krijgt meteen feedback op je inspanning. Je voelt je boot harder door het water glijden als je een tandje bijzet.” (Foto: Laga)

3.Eindelijk is hij er dan, een trein met urinoir. Jaren heeft promovenda Marian Loth (IO) naar dit moment toegeleefd. Op dinsdag 30 augustus presenteerde de NS een nieuwe trein met daarin een toilet dat door Loth ontworpen is. Volgens Loth zorgt het pissoir ervoor dat de toiletpot schoner blijft en het toiletbezoek voor vrouwen en ouderen aangenamer wordt. “Ik heb hier zo vreselijk hard aan gewerkt”, zegt ze. In 2010 onderzocht ze de vervuiling van de wc-bril bij staand plassen in een rijdende trein. Met behulp van papier kon ze onzichtbare verstuiving bij het plassen zichtbaar maken. De pissoirtrein is de eerste van een reeks dubbeldekkers uit de jaren negentig die nu gemoderniseerd worden. In 2020 moeten 81 van zulke dubbeldekkers met urinoir rondrijden. (Foto: Studiolab Ide
delta.tudelft.nl/32037

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.