Education

De week van…

1. KNMI-seismoloog prof.dr. Läslo Evers is per 1 december benoemd tot deeltijdhoogleraar seismo-akoestiek aan de TU, bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.

Evers wil met microfoons de temperatuur van de oceanen meten op grote diepte. In de oceanen is continu geluid aanwezig; achtergrondruis afkomstig van golven, vulkaanuitbarstingen, schepen en ga zo maar door. Uit de snelheid waarmee deze geluidsgolven bewegen, is de temperatuur van het zeewater af te leiden. Zo hoopt hij inzicht te krijgen in de opwarming van de diepe oceaan als gevolg van klimaatverandering. “Waarom we niet gewoon thermometers in zee steken? Omdat we de temperatuur op kilometers diepte gaan bepalen. Daar kom je niet makkelijk.” Op vergelijk-bare wijze wil Evers ook de temperatuur in de stratosfeer meten.

2. Het KNAW heeft dr.ir. Alexandru Iosup (EWI) en dr.ir. Behnam Taebi (TBM) benoemd tot leden van de Jonge Akademie. Iosup (1980) houdt zich bezig met cloud computing, en populaire internettoepassingen als e-Science en online gaming. Hij werd begin dit jaar door studentenorganisatie ISO uitgeroepen tot Nederlands beste docent van het jaar. Hij vindt dat beleidsmakers veel meer van wetenschap af zouden moeten weten. “Er zijn grote problemen. Politici moeten zich meer verdiepen in de wetenschap. Ik wil een computerspel ontwikkelen dat inzicht geeft in het leven van wetenschappers.”

3. Techniekfilosoof Behnam Taebi (1977) houdt zich bezig met de ethische aspecten rondom kernenergie. Taebi wil zich bij de Jonge Akademie hard maken voor meer mobiliteit onder onderzoekers. Promovendi zouden veel beweeglijker moeten zijn, vindt Taebi, en zeker twee tot drie maanden aan een andere universiteit moeten verkeren. “Dat verbreedt hun blik en hun netwerk.” De Jonge Akademie, het KNAW-platform voor jonge communicatieve topwetenschappers, kiest ieder jaar tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken. Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteit beschikken de leden over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.