Education

De Kriminele

Degenen die zonder jas gekomen zijn kunnen zo doorlopen, maar om de garderobe van sociëteit Phoenix te bereiken moet heel wat meer geduld opgebracht worden.

Vele bont verklede mensen stonden dit weekend in de rij voor het jaarlijkse evenement, dat door insiders het mooiste corporale feest van Nederland wordt genoemd: de ‘Kriminele’.

Tussen de beschilderde muren, barren, dansvloeren en podia lopen de meest bizar verklede mensen: een neergestorte vliegenier in een ziekenhuisbed, een piraat mèt kraaienest of een gebodypaint wespennest. Bijna de helft van de feestgangers is geen lid van het Delftsch Studenten Corps (DSC). Opvallend veel Virgilianen vonden vrijdagavond de weg naar Phoenix en ook een flink aantal niet-Delftse corpsleden zijn voor deze happening naar Delft afgereisd. Want velen weten: de Kriminele, daar moet je een keer geweest zijn.

Dat blijkt ook uit de kaartverkoop. Anderhalve week tevoren waren alle kaarten voor de vrijdagavond al uitverkocht en een paar dagen later gold hetzelfde voor de zaterdagnacht. Waar hem dat nou precies in zit? De aankleding van gebouw en bezoekers lijkt de voornaamste reden. Wekenlang is er gewerkt om het feestthema De Vliegende Hollander gestalte te geven. Voor een extra verdieping in de middenzaal, een overdekte bar in de voorzaal, voor dansniveau’s en een galerij lagen vorige week 3300 meter steigerbuis en 2500 koppelingen klaar. Het resultaat van drie dagen en nachten klussen waren twee podia voor bands en drie disco’s, afgewisseld met twaalf barren.

Eerder al waren alle eerstejaars van het DSC onder leiding van de activiteitencommissie begonnen met het schilderen van panelen en het bouwen van objecten. Dit jaar zijn bijvoorbeeld een echt werkende vuurtoren en een landend vliegtuig met verlichte landingsbaan gemaakt.

De Kriminele werd in 1979 voor het eerst georganiseerd. Het was in de maanden na het 26e Corpslustrum dat bij een aantal leden de behoefte ontstond een groot lustrum-achtig feest te organiseren op de sociëteit. Een feest dat niet goed afliep: de aankleding van de sociëteit moest het ontgelden. Uit de puinhoop die toen ontstond is de naam ‘Kriminele’ gerezen, wat sindsdien de vaste benaming bleef.

Als de laatste verf net droog is opent de Delftsche Studenten Sociëteit vrijdagavond om elf uur haar deuren. Rond middernacht is ‘de Zaak’ (sociëteit) gevuld met een verklede massa dansende en drinkende mensen, waarvan velen, als het licht wordt, niet alleen naar huis zullen gaan.

Zaterdagnamiddag is het langzaam wakker worden, een beetje tv kijken, wat snacken en natuurlijk de roddels van de vorige avond doornemen. Wachten tot het weer tien uur is, verkleedspullen uitwisselen of een beetje aanpassen en weer op pad. Het eerste pilsje is even moeilijk, de tweede smaakt al weer een stuk beter.

Om middernacht neemt een nieuwe activiteitencommissie (club Kroon) de taken over meisjesclub Dynamiet. De organisatie voorde volgende Kriminele kan weer beginnen, maar eerst wacht de nieuwe commissie nog andere taak: het afbreken en opruimen van de feestlocatie. Niet echt een fijne klus.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.