Opinion

[Column] TUfo Delft

Dankzij buitensporige sensatiezucht en overmatige roddel en achterklap, is De Telegraaf niet de meest betrouwbare krant van Nederland. Toch was ik verrast dat de krant van 3 december bijna een volle pagina besteedde aan meneer V. die heilig overtuigd is van het bestaan van ufo’s.

Vorige week meldde het Hoger Onderwijs Persbureau dat de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest twee vliegen in een klap wil slaan. In de hoofdstad staat ruim 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, terwijl er gebrek is aan woonruimte, onder meer voor studenten.

Bestemming
Met de leegstandsverordening uit de Wet kraken en leegstand in de hand wil Van Poelgeest met eigenaren in gesprek over een andere bestemming voor hun panden. Een van die bestemmingen zou studentenhuisvesting moeten zijn. Volgens Van Poelgeest is duidelijk dat veel kantoorruimte nooit meer als zodanig zal worden gebruikt.

Stip enthousiast
Stip-raadslid Mariëlle van Kooten erkent dat er in Delft ‘gelukkig minder leegstand van kantoren’ is dan in Amsterdam, maar zij is wel enthousiast over het plan. “Ik ga er vanuit dat het college de mogelijkheid onderzoekt om kantoren geschikt te maken voor studentenhuisvesting. In het coalitieakkoord is afgesproken dat gezocht wordt naar creatieve oplossingen, dus als er een leegstaand kantoorpand is, zou je met de eigenaar moeten kijken of er iets mogelijk is.” Zo wil Stip ook dat er gekeken wordt of er de komende jaren eventueel huisvesting mogelijk is op braakliggend terrein in de Spoorzone en in ruimten boven winkels.

Nauwelijks haalbaar
Toch lijkt de kans nihil dat er in Delft op deze wijze snel meer woonruimte voor studenten kan worden gecreëerd. Algemeen directeur Jan Benschop van studentenhuisvester Duwo stelt dat er relatief weinig kantoorruimte leegstaat en dat Duwo ‘nog geen goede kantoren aangeboden heeft gekregen’. Volgens hem blijkt het in de praktijk nauwelijks haalbaar om kantoren te verbouwen tot (studenten)woonruimte. De belangrijkste reden is dat het ‘in 99 procent van de honderd gevallen financieel onmogelijk is’.

Duur
Verbouwen is volgens Benschop vaak net zo duur als nieuwbouw. Een van de redenen daarvoor is dat eigenaren vaak een veel te hoge prijs willen hebben voor hun kantoor omdat ze in de boeken te weinig willen afschrijven.

Creativiteit
Daarnaast speelt mee dat niet elk kantoor op een geschikte lokatie staat en dat verbouwen van een kantoor tot woonruimte vaak veel inspanning en creativiteit vergt. Dat komt onder meer door eisen voor daglichttoegang en brandveiligheid, het moeten aanleggen van voorzieningen als verwarming en het laten aansluiten van de nieuwe woonruimten op de bestaande raampartijen.

Het artikel met als pakkende titel ‘Ufo’s bestaan!’ ging vergezeld van een afbeelding van een ufo (uiteraard in de vorm van een vliegende schotel) en een foto van meneer V., die er op het eerste gezicht uitziet als een normaal mens. Maar dat is het grote probleem: je kunt het aan de buitenkant meestal niet zien dat er aan de binnenkant een paar draadjes verkeerd gemonteerd zijn. Ted Bundy zag er ook niet uit als massamoordenaar. Wie garandeert mij dat meneer V. zelf geen buitenaardse griezel is? En heeft hij eigenlijk wel een verblijfsvergunning?Hoe kan meneer V. zulke onzin geloven? Is het omdat hij tweemaal met eigen ogen een ufo heeft gezien? ‘Samen met vrienden heb ik er eentje een meter of honderd boven onze buurt gezien, een grote oranje bol. Minutenlang.’ Nu staat de ‘u’ van ufo voor unidentified, maar meneer V. heeft die grote oranje bol in al zijn wijsheid geïdentificeerd als een buitenaards ruimteschip. Hoe hij dat zo zeker weet, blijft helaas onopgehelderd. Er is zelfs geen foto van: ‘Het kwam niet eens in me op om naar binnen te rennen en een camera te pakken’.


Maar hoe wist meneer V. dat die ufo zich op honderd meter hoogte bevond? Om te bepalen hoe ver een object van je verwijderd is, moet je weten hoe groot het is of hoe snel het in transversale richting beweegt. Misschien wist meneer V. dat wel omdat hij zelf een buitenaardse griezel is. Misschien was het wel de ufo van zijn broer, die ook graag een verblijfsvergunning wil. Een ongeluk komt nooit alleen, en dus is meneer V. ‘er voor de volle honderd procent van overtuigd dat er van hogerhand ufo-zaken onder de pet worden gehouden.’ Hoe hij dat zo zeker weet, blijft helaas wederom onopgehelderd. Misschien wel omdat hij zelf zo’n buitenaardse griezel is die geheime afspraken heeft gemaakt met de Nederlandse overheid en met de CIA. Het zou me niks verbazen als onze overheid wordt gerund door aliens die zich in een menselijk omhulsel hebben gehesen, net als in de film Independence Day.Dat hij door Stichting Skepsis werd verguisd, deert meneer V. in het geheel niet, want ‘die branden je altijd af zonder zinnig argument.’ In het comité van aanbeveling van Stichting Skepsis zitten onder meer biochemicus Piet Borst, astronomen Cees de Jager, Vincent Icke en Ed van den Heuvel, en fysicus en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Waarschijnlijk geen van allen aliens.Zou De Telegraaf ook een hele pagina aan ufo’s hebben besteed als meneer V. niet toevallig universitair hoofddocent van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft was geweest? Toch fijn dat de TU Delft na al die lasterlijke NRC-artikelen van de laatste tijd eindelijk weer eens positief in het nieuws komt met deze fantastische onthulling dat ufo’s echt bestaan.


Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Columnist Dap Hartmann

Do you have a question or comment about this article?

l.hartmann@tudelft.nl

Comments are closed.