Opinion

[Column] Fout

Cliff diving is een nieuwe rage waarbij mensen vanaf grote hoogte het water in duiken. Er worden door de World High Diving Federation internationale wedstrijden georganiseerd, en op YouTube zijn daarvan spectaculaire filmpjes te zien.

Elk nadeel heeft zijn voordeel, maar soms geldt ook het omgekeerde. Rugbyclub Thor kan trots zijn dat met Xandra van Benthem, Lorraine Laros, Pien Selbeck en Kitty Vloemans vier speelsters door de rugbybond werden opgeroepen voor de nationale sevens-selectie. Het slechte nieuws is dat de vier toppers met onmiddellijke ingang niet meer beschikbaar zijn voor hun eigen club. Zij gaan zich voorbereiden op het WK sevens-rugby dat in april in Dubai wordt gehouden. Het zeven-tegen-zeven-rugby – een team bestaat normaliter uit vijftien spelers – is sterk in opkomst. Het damesteam van Thor gaat zware tijden tegemoet. De twaalfvoudige landskampioen staat voorlaatste in de ereklasse en kampt door blessures toch al met een uitgedunde selectie.
Met de hockeyers van DSHC gaat het evenmin goed. Zondag kregen de heren met 4-0 klop van Asvion. Het was de zevende nederlaag in negen duels, waarin verder tweemaal werd gelijk gespeeld. De Virgiliaanse collega’s van Dopie (2-4 verlies tegen Leonidas) doen het niet veel beter en staan met drie punten voorlaatste. De twee laagvliegers uit de eerste klasse B treffen elkaar komende zondag op het sportcentrum.
Op de late maandagavond werden de clubkampioenschappen van Wave in het Kerkpolderbad afgewerkt. Mo Liems (50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag), Joana Carneiro (idem) en Negar Sanaan Bensi (50 meter schoolslag en 100 meter wisselslag) vielen alle drie tweemaal in de prijzen. “Vooral de tijden van de heren op de 50 meter vrije slag gaven vertrouwen voor een eventuele kwalificatie van een Wave-estafetteteam voor de NK in juni komend jaar”, aldus een tevreden zwemcommissaris Victor den Heijer.
De zes Winterse Wippolderlopen van De Delvers vormen ook een soort clubkampioenschap. Klassementsaanvoerder Peter Jan Laverman moest vorige week woensdag bij de tweede editie zijn meerdere erkennen in Martin Bloemendaal. Twee ronden lang liepen beide mannen samen aan kop, waarna laatstgenoemde in de derde ronde toesloeg. Na de 6,9 kilometer kwam hij als eerste over de finish in 23.41, twintig seconden vóór Laverman. “Die twee zijn aan elkaar gewaagd”, aldus WWL-organisator Rob Mulders. “Het was gewoon afwachten wie zijn beste dag had.” Bij de vrouwen was de snelste tijd, over 4.6 kilometer, voor Ingrid Verhoef (21.44). Zij was overigens de enige deelneemster. Bij de vorige WWL eindigde Verhoef als vijfde en laatste, omdat zij per vergissing een veel te lange afstand liep.
Die Martin Bloemendaal is trouwens op dreef. Zondag kwam de ingenieur civiele techniek sterk voor de dag bij de Zevenheuvelenloop bij Nijmegen. Zijn eindtijd van 54.36 was goed voor een 98ste plaats in de categorie mannen tot 34 jaar, waarvan het wedstrijdveld uit 4251 deelnemers bestond. Hij was 42 seconden sneller dan clubgenoot Marco Janssen die de vijftien kilometer in 55.12 minuten voltooide. Winnaar Ayele Abshiro, uit Ethiopië, deed er 42.17 minuten over. 

Twee weken geleden was er een wedstrijd in Rotterdam waarbij de deelnemers vanaf een 26 meter hoge kraan de Leuvehaven in doken. In NRC Handelsblad vertelde oud-schoonspringer Nigel Droog (hij heet écht zo): ‘Je gaat net zo snel als een Ferrari naar bijna honderd kilometer per uur’.

Dat klopt niet, dacht NRC lezer mr. ing. Jan van den Elsen. Hij rekende het netjes na: s = ½·g·t2, waarbij s de afstand is (26 m), g de zwaartekrachtsversnelling (9.81 m/s2), en t de tijd. Daaruit volgt dat t gelijk is aan 2.3 seconden. De snelheid waarmee de duiker het water raakt, berekende hij vervolgens met s=v·t. Aangezien s (26 m) en t (2.3 s) bekend zijn, volgt dat v gelijk is aan 11.3 m/s ofwel 41 km/u. En dat is beduidend minder dan 100 km/u. Dus stuurde Van den Elsen een brief en die werd netjes geplaatst.

Twee dagen later plaatste de NRC maar liefst drie reacties op zijn ingezonden brief als mede de toevoeging: ‘Dit is een kleine selectie uit de zestig reacties die dit weekend binnen zijn gekomen op de brief van mr. ing. Jan van den Elsen’. Van den Elsens kennis van middelbare-schoolnatuurkunde bleek ernstig tekort te schieten. Wat was het geval? (Ik hoop dat de fysici onder de lezers het al weten…) De formule s=v·t geldt alleen voor een eenparige beweging. Aangezien we te maken hebben met een vrije val, moet je de formule v=g·t gebruiken. Dan blijkt dat de snelheid 81 km/u is. Weliswaar niet helemaal 100 km/u maar wel tweemaal zo groot als wat Van den Elsen had berekend. Domme, domme mr. ing. Jan van den Elsen. Mooi te kijk gezet in zijn eigen krant.

Schandelijk. Ik schreef de NRC het volgende: “Tenzij het de bedoeling was om mr. ing. Jan van den Elsen eens lekker voor schut te zetten, begrijp ik niet dat de redactie zijn berekening van de snelheid waarmee een cliff diver het water raakt niet even gecontroleerd heeft. Als je deze ‘ingewikkelde materie’ had voorgelegd aan Karel Knip of een ander intelligent wezen op de redactie Wetenschap, dan was de elementaire vergissing van Van den Elsen snel ontdekt. Nu vielen er zestig mensen over hem heen, waaruit de redactie maar liefst drie reacties heeft gepubliceerd. In plaats van de hand in eigen boezem te steken, zet de redactie Van den Elsen voor gek. Stel nou eens dat Van den Elsen had gereageerd op een bericht over minister van sociale zaken Piet Hein Donner, met de opmerking dat Donner minister van Justitie is en niet van sociale zaken. Had de redactie die brief dan ook geplaatst, en twee dagen later een selectie uit de reacties van lezers die Van den Elsen een dommerik vinden?’ Mijn brief werd niet geplaatst. Wel berichtte de redactie mij: ‘De brief van de heer Van den Elsen is gecontroleerd door een ‘bèta’. Maar redacteuren zijn ook maar mensen, er is over de fout heen gelezen.’


Dap Hartmann is astronoom. Hij is werkzaam als docent bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Columnist Dap Hartmann

Do you have a question or comment about this article?

l.hartmann@tudelft.nl

Comments are closed.