Education

Collegevoorzitter UvA-HvA opgestapt

Karel van der Toorn stopt per direct als collegevoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Er zou een verschil van inzicht zijn met de Raad van Toezicht over ‘de strategische veranderingen’ bij de UvA.

‘In goed overleg’ zou Van der Toorn zijn functie hebben neergelegd, zo meldt de instelling in een persbericht. Van der Toorn zou het niet eens zijn met ‘de koers en het tempo’ van de veranderingen bij de UvA. In mei werd bekend dat de UvA en de Vrije Universiteiten gaan uitzoeken of het zinvol is om samen te gaan werken.

Van der Toorn begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de VU, waar hij in 1985 promoveerde in de godsdienstwetenschappen. Hij was sinds 2006 collegevoorzitter van de universiteit en hogeschool van Amsterdam. Vicevoorzitter Paul Doop neemt zijn taken tijdelijk over. Inge Brakman, waarnemend voorzitter van de raad van toezicht, zegt in Folia verrast te zijn over het besluit dat Van der Toorn dit weekend na ‘lange gesprekken’ met de raad nam.

De Amsterdamse studentenvakbond ASVA schrijft in een persbericht dat Van der Toorn ‘graag zo snel mogelijk wil fuseren met de VU, de RvT niet’. De bond heeft op haar site alvast een vacature geplaatst voor een opvolger ‘met een realistische toekomstvisie die kwalitatief onderwijs op de eerste plaats heeft staan’.

De meeste werknemers hebben een voorkeur voor vast werk, meldt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), dat opdracht gaf voor een rapport over arbeidsovereenkomsten in het onderwijs. Toch is de flexibele aanstelling weer in opmars.

SBO heeft werkgevers en werknemers uit het hele onderwijs laten interviewen. Iedereen wilde daaraan meewerken, aldus de rapporteurs. Alleen het hbo wilde haar hogescholen niet belasten met deze verkenning: er is daar al redelijk veel informatie over flexwerkers bekend. Het hbo geeft volgens de statistieken van alle soorten onderwijs het meest uit aan tijdelijk personeel: een tiende van de totale personeelskosten.

In het wetenschappelijk onderwijs beslaan de uitgaven aan tijdelijke krachten ruim zes procent van het totaal. Vooral alfa- en gammastudies maken daar gebruik van, zeggen de universiteiten, omdat het aantal studenten per jaar sterk varieert. Als een vak opeens populair wordt, willen de faculteiten eerst afwachten of dat zo blijft.

Alleen freelancers, uitzendkrachten en gedetacheerden tellen in deze statistieken mee. Promovendi en postdocs niet. Ook al hebben zij slechts een contract voor enkele jaren, ze vallen wel onder de cao en zijn gewoon in loondienst.

Universiteiten kunnen gerust meer onderzoekers in vaste dienst nemen, vindt de VAWO, vakbond voor de wetenschap. Die strijdt al jaren tegen de groeiende hoeveelheid tijdelijke contracten.

‘In goed overleg’ zou Van der Toorn zijn functie hebben neergelegd, zo meldt de instelling in een persbericht. Van der Toorn zou het niet eens zijn met ‘de koers en het tempo’ van de veranderingen bij de UvA.

In mei werd bekend dat de UvA en de Vrije Universiteiten gaan uitzoeken of het zinvol is om samen te gaan werken.

Van der Toorn begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan de VU, waar hij in 1985 promoveerde in de godsdienstwetenschappen. Hij was sinds 2006 collegevoorzitter van de universiteit en hogeschool van Amsterdam. Vicevoorzitter Paul Doop neemt zijn taken tijdelijk over.

Inge Brakman, waarnemend voorzitter van de raad van toezicht, zegt in Folia verrast te zijn over het besluit dat Van der Toorn dit weekend na ‘lange gesprekken’ met de raad nam.

De Amsterdamse studentenvakbond ASVA schrijft in een persbericht dat Van der Toorn ‘graag zo snel mogelijk wil fuseren met de VU, de RvT niet’. De bond heeft op haar site alvast een vacature geplaatst voor een opvolger ‘met een realistische toekomstvisie die kwalitatief onderwijs op de eerste plaats heeft staan’.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.