Education

Calvin Rans is Docent van het Jaar

Calvin Rans, docent aerospace engineering aan de TU Delft, is zaterdag verkozen tot Docent van het Jaar 2019. Hij wint een onderwijsbeurs van 25 duizend euro.

Volgens de jury weet Calvin Rans studenten heel creatief bij zijn colleges te betrekken. (Foto: Connie van Uffelen)

Calvin Rans geeft al ruim tien jaar les aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. “De jury ziet in Calvin een docent die de motivatie van studenten voor zijn vakgebied probeert te achterhalen, om het onderwijs hierop vervolgens aan te passen en de betrokkenheid bij de colleges te vergroten. Motivatie is voor Calvin de weg naar passie voor het vak van ingenieur”, aldus het juryoordeel.


IJshockeystick

Soms kan de leerstof erg saai zijn, zei Rans tegen journalistiek nieuwsplatform van de TU Delta, nadat hij verkozen werd tot Docent van het Jaar 2017-2018 van de TU Delft. Daarom gebruikt hij soms cartoons in zijn colleges en nam hij zelfs ijshockeysticks mee. “Ik besloot een echte engineering-applicatie te demonstreren in plaats van de berekeningen uit te leggen.” Hij keek met zijn studenten naar een video van een ijshockeyspeler die een slapshot maakte en legde zo uit wat buigdeflectie is. Zulke kleine dingen maken de lesstof volgens hem leuk en begrijpelijk voor studenten.


De Docent van het Jaar-verkiezing is voor de vijfde keer georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg dat aandacht vraagt voor het docentschap. ISO-voorzitter Tom van den Brink over de winnaar van dit jaar: “Doceren is een vak apart. Een goede docent inspireert en scherpt het leerproces van studenten aan. Van dit vakmanschap is deze docent een levend voorbeeld.”


Comeniusnetwerk

Rans wordt samen met de andere drie genomineerden lid van het Comeniusnetwerk. Dit is een jonge club van onderwijsvernieuwers die een Comeniusbeurs hebben gewonnen of zijn genomineerd voor de Docent van het Jaar-verkiezing.


Andere genomineerden dit jaar waren Jurnan Schilder (Universiteit van Twente), Margot Koster (Universiteit Utrecht) en Bart Rietjens (HAS Hogeschool Den Bosch).


HOP, Inge Schouten

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.