Education

Buurmans Bouwmarkt

Een oude loods aan een wat afgelegen parkeerplaats. Voor de deur een uitgewoonde bont beschilderde bus en stapels hout. Achter de Keileweg – ja, die weg waar vroeger de tippelzone van Rotterdam was – is een nieuw idee geboren: Buurman.

Buurman is een bouwmarkt van een handjevol enthousiastelingen dat verspilling van materiaal tegen wil gaan en daarom gebruikt materiaal te koop aanbiedt en een openbare werkplaats verhuurt. In de oude loods aan Keileweg 2, op de hoek met de Vierhavensstraat, zijn ook ateliers gevestigd van meubelmakers en beeldhouwers met de focus op recycling.

In metershoge stellingen heeft Buurman een allegaartje aan materialen liggen, zoals een partij afgekeurde trapleuningen en een stapel vensterbankplaten van kunstmarmer, die volgens een woningcorporatie net niet in een gevel pasten. En wat te denken van overgeschoten isolatieschuim? Vrachtwagenzeil? Hout in alle soorten en maten?

Het is veelal afkomstig van onder meer bouwbedrijf ERA Contour en de Kunsthal. Die laatste had afgelopen zomer veel onbewerkt hout over na de Architectuur Biënnale. Buurman voerde het af voor zijn verkoop en de Kunsthal bespaarde honderden euro’s aan huur voor afvalcontainers. “Win-win”, zegt Laura Rosen Jacobson (26), een van de initiatiefnemers van Buurman.

Enkele weken geleden studeerde Rosen Jacobson af bij Bouwkunde op een project waarvoor ze onderzoek deed naar restmaterialen van de havenindustrie rond de Keileweg. Ze raakte geboeid door restmateriaal toen ze drie jaar geleden een workshop volgde in Zuid-Amerika. Weer terug in Nederland viel het haar op dat hier niet gekeken wordt naar materialen die al beschikbaar zijn. “Uitgangspunt hier is hoe een ontwerp er uit moet zien, daarna volgen de bouwmaterialen”, zegt ze. Wat haar betreft hoeven gevels juist niet altijd van beton, baksteen of staal te zijn.

Met die gedachte begon ze haar afstudeerproject Rethinking the Unwanted. Ze vroeg bedrijven rond de haven naar hun afvalstromen en koos daaruit materialen om mee te bouwen. En dus maakte ze van gestapelde olievaten een kolomconstructie, van afgedankte koelcelpanelen een dak en van gehalveerde olievaten een schoenenkast voor haar ontwerp van een moskee. Halverwege kwam ze in contact met de groep meubelmakers en ondernemende jongens in de loods aan de Keileweg. Samen met hen ontstond het idee om een plek te creëren waar lokale afvalmaterialen te koop en te bewerken zijn. Dat klinkt niet nieuw, beaamt Rosen Jacobson. “En toch bestaat dit nergens in deze vorm.”

Zaterdag 31 januari om 14.00 uur opent de winkel annex werkplaats. Doelgroepen zijn aannemers, doe-het-zelvers en de creatieve sector die wil ontwerpen met restmateriaal. Voor 25 euro per dagdeel kunnen zij een verrijdbare werktafel inclusief gereedschap huren. Materialen liggen te koop in de stellingen. Wie weet is daar vandaag nog die partij trapleuningen te vinden, morgen kan die zo maar verkocht zijn.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.