Education

Bussemaker gaat verder zonder AOb

Minister Bussemaker ligt er niet wakker van dat de Algemene Onderwijsbond is weggelopen van de onderhandelingen over het ‘Nationaal onderwijsakkoord’. Ook zonder de AOb denkt ze goede afspraken te kunnen maken.


“Een wurgcontract”, noemde AOb-voorzitter Walter Dresscher het nog te sluiten onderwijsakkoord vorige week. Volgens de vakbond doet het ministerie louter vage toezeggingen en is er nauwelijks bereidheid om in het onderwijs te investeren. De grootste onderwijsbond wil zijn handtekening daar niet onder zetten.

D66-parlementariër Paul van Meenen vindt het “buitengewoon ernstig” dat de AOb niet meer wil onderhandelen, zei hij zojuist in de Tweede Kamer. Hij wilde van Bussemaker weten hoe ze de gesprekken weer vlot gaat trekken en wat de beslissing van de AOb betekent voor onderwijsinvesteringen. Het kabinet heeft 344 miljoen euro op de plank liggen en dat komt pas beschikbaar als de arbeidsvoorwaarden worden gemoderniseerd. Het ministerie wil onder meer de gunstige regelingen voor ouderen versoberen.

Minister Bussemaker zei zich niet te herkennen in de verwijten van de AOb. “Dit wordt geen drama-akkoord, maar een investeringsakkoord”, zei ze in de Kamer. “We gaan de gesprekken constructief voortzetten. De AOb is halverwege weggelopen, maar de andere vakbonden zitten nog aan tafel.”

Ze is niet bang dat de miljoeneninvesteringen in het onderwijs verloren gaan: “De AOb heeft aangegeven weer te willen praten als er concrete voorstellen op tafel liggen.” Van Meenen vreest dat het onderwijs niet al te lang meer kan wachten op extra geld.

Een opmerking van SP-parlementariër Jasper van Dijk schoot Bussemaker in het verkeerde keelgat: “Elke euro die de minister te bieden heeft, haalt ze eerst weg uit het onderwijs door docenten op de nullijn te zetten en een leenstelsel in te voeren”, aldus Van Dijk. “Is dit niet gewoon een sigaar uit eigen doos?”

Nee, zei de minister stellig. “Het gaat hier over inhoud en over kwaliteit. Het gaat hier om een moderniseringsagenda voor het onderwijs.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.