Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Brood maken

Het tweede deel van de doe-het-lekker-zelfcategorie gaat over een essentieel deel van het Nederlandse leven. Buitenlanders worden er gek van dat we het zoveel eten.

Ik heb het uiteraard over brood.

Oorlogen zijn uitgevochten om brood, denk maar aan de Franse revolutie. Een dusdanig belangrijke plek neemt dit ogenschijnlijke simpele eten in ons dagelijks leven in. Brood en spelen was de oude term van het Romeinse rijk. Echter, door een toevoer van simpel te kopen brood zijn we helemaal vergeten hoe we het zelf moeten bakken. Dit terwijl brood maken misschien wel een van de simpelste dingen is om te doen.
Het volgende recept is voor zelfgemaakt zuurdesembrood. Let op, dit is zonder het gebruik
van gedroogd gist, dus het duurt iets langer, ongeveer een week.

Zuurdesembrood
Nodig: volkorenbloem, water, zout, olie
Materiaal: oven, pizzasteen, schaal of kom

Om te beginnen moet je een starter maken. Dit doe je door 100 gram bloem met 100 milliliter water te mengen tot een dun beslag en het vervolgens op een lauwwarme plek weg te zetten. Dit proces kan enkele dagen duren, maar is de belangrijkste stap van het geheel. Je bent nu een soort open huis aan het houden voor de natuurlijke gistsoorten die in de lucht zweven om in het beslag te gaan. Zodra het beslag flink begint te bubbelen en zurig ruikt, moet je het kweekje weer voeden met 100 gram bloem en 100 milliliter water. Als het kweekje te zuur is, moet je helaas opnieuw beginnen.

Voeg wanneer je het brood gaat maken bloem en een snufje zout aan het beslag toe tot je een stevig deeg hebt en leg deze in een ingeoliede schaal en laat een hele nacht rijzen. Afbakken in een op 200 graden voorverwarmde oven (leg het brood op de pizzasteen) voor 30 minuten, daarna nog 30 minuten in de nog warme oven die uit staat.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.