Het tweede deel van de doe-het-lekker-zelfcategorie gaat over een essentieel deel van het Nederlandse leven. Buitenlanders worden er gek van dat we het zoveel eten.
Ik heb het uiteraard over brood.
Oorlogen zijn uitgevochten om brood, denk maar aan de Franse revolutie. Een dusdanig belangrijke plek neemt dit ogenschijnlijke simpele eten in ons dagelijks leven in. Brood en spelen was de oude term van het Romeinse rijk. Echter, door een toevoer van simpel te kopen brood zijn we helemaal vergeten hoe we het zelf moeten bakken. Dit terwijl brood maken misschien wel een van de simpelste dingen is om te doen.
Het volgende recept is voor zelfgemaakt zuurdesembrood. Let op, dit is zonder het gebruik
van gedroogd gist, dus het duurt iets langer, ongeveer een week.
Zuurdesembrood
Nodig: volkorenbloem, water, zout, olie
Materiaal: oven, pizzasteen, schaal of kom
Om te beginnen moet je een starter maken. Dit doe je door 100 gram bloem met 100 milliliter water te mengen tot een dun beslag en het vervolgens op een lauwwarme plek weg te zetten. Dit proces kan enkele dagen duren, maar is de belangrijkste stap van het geheel. Je bent nu een soort open huis aan het houden voor de natuurlijke gistsoorten die in de lucht zweven om in het beslag te gaan. Zodra het beslag flink begint te bubbelen en zurig ruikt, moet je het kweekje weer voeden met 100 gram bloem en 100 milliliter water. Als het kweekje te zuur is, moet je helaas opnieuw beginnen.
Voeg wanneer je het brood gaat maken bloem en een snufje zout aan het beslag toe tot je een stevig deeg hebt en leg deze in een ingeoliede schaal en laat een hele nacht rijzen. Afbakken in een op 200 graden voorverwarmde oven (leg het brood op de pizzasteen) voor 30 minuten, daarna nog 30 minuten in de nog warme oven die uit staat.
Comments are closed.