Opinion

Beschaving herbouwen

Aan boeken en films over een postapocalyptische wereld is geen gebrek. Zonder uitzondering gaan die over de periode niet lang na de catastrofe, waarin de mensheid overleeft op de restjes van de voorbije beschaving.

Lewis Dartnell, onderzoeker aan de University of Leicester, vraagt zich iets anders af: hoe moet het daarna?

‘The Knowledge’ is een gedachte-experiment waarin Dartnell systematisch nagaat welke kennis de mensheid nodig heeft om de beschaving opnieuw op te bouwen. Zomaar een herhaling van de eerste beschavingsronde kan dat niet zijn. Dat duurt lang en sommige dingen zijn simpelweg onmogelijk. Cruciaal zijn de eerste decennia, betoogt Dartnell. Hij voorziet kleine gemeenschappen in cirkels rondom de uitgestorven steden, die langzaam gestript worden van waardevolle materialen, terwijl de mensheid een nieuwe start maakt.

De eerste jaren werken oude landbouwmachines misschien nog, maar drainagesystemen, kunstmest en bruikbare zaden zullen snel schaars worden. Daarom zal de landbouw opnieuw uitgevonden moeten worden. Hetzelfde geldt voor onder meer kleding maken, huizen bouwen en andere basisbehoeften van de mens. Daarna volgen geneeskunde, energievoorziening, transport, chemie, communicatie, tijdsbesef en tenslotte de wetenschapsbeoefening, ofwel het systematisch zoeken naar nieuwe kennis.

Dartnell ontrafelt de complexe technologische wereld en legt deze op volgorde: als je ervan uitgaat dat kennis beschikbaar blijft, hoe knoop je alle stukje technologie dan zo aan elkaar dat het niet weer tienduizend jaar duurt voordat het huidige beschavingspeil bereikt is? Het maakt van ‘The Knowledge’ een zowel leerzaam als onderhoudend boek.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.