Education

Aangifte tegen Stapel

De Universiteit van Tilburg heeft, mede namens de Rijksuniversiteit Groningen, aangifte gedaan tegen ex-hoogleraar Diederik Stapel wegens wetenschappelijke fraude.


Dat zegt een woordvoerder van de RUG. Stapel heeft ten minste dertig artikelen gepubliceerd op basis van valse data, bleek eind oktober uit het eerste rapport van de commissie-Levelt, die de kwestie onderzoekt. Ook verschafte hij valse data aan promovendi. Daarmee heeft Stapel veel jonge wetenschappers geschaad. Rector Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg liet toen al weten dat hij aangifte zou gaan doen, zoals de commissie adviseerde.


Momenteel neemt de onderzoekscommissie onder leiding van oud-KNAW-president Pim Levelt nog tientallen artikelen van de hand van Stapel onder de loep.

Surfer’s paradise
Surfers hebben dit voorjaar de tijd van hun leven in Scheveningen dankzij drie promovendi van Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG). De onderzoekers berekenen waar het zand, dat jaarlijks voor de kust wordt gestort om duinerosie tegen te gaan, het beste geloosd kan worden om als bijverschijnsel een kunstmatig rif te creëren. “We surften wel 24 seconden achtereen op één golf”, zegt onderzoeker en fervent surfer Sierd de Vries.
www.delta.tudelft.nl/20923

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.