Education

Zwitsers kopen deel Delfts buizenpostbedrijf

Een deel van de start-up Airocam dat vernieuwende dingen doet met buizenpost is verkocht aan het Zwitserse bedrijf Swisslog.
Airocam is onder Delftenaars mogelijk het meest bekend van hun opstelling in het Science Centre.

Bezoekers daar kunnen een capsule met videocameraatje voortbewegen door een transparante buis en zo bliksemsnel een kijkje nemen door de ruimte. Hetzelfde systeem is getest bij tuinders die er hun gewas mee konden inspecteren. Dat sloeg minder aan.


De meest succesvolle activiteit van Airocam is gericht op buizenpostsystemen in ziekenhuizen. Bloedmonsters worden vaak per buizenpost naar het laboratorium verzonden, maar het probleem is dat bloed slecht tegen schokken en schudden kan. Een speciale capsule van Airocam, de Qcapsule, brengt schokken, trillingen, temperatuur en g-krachten onderweg door het systeem in kaart. Het liefst doen ze dat bij een ziekenhuis in aanbouw waar aanpassingen getroffen en doorgemeten kunnen worden.


Die service is nu overgenomen door de logistieke dienstverlener Swisslog en gaat verder onder de naam TransCheck.


Swisslog breidt de dienstverlening naar ziekenhuizen uit met validatie en certificering van buizenpostsystemen.


Airocam gaat zich intussen beraden op nieuwe toepassingen nu de meest succesvolle innovatie z’n weg in de wereld gevonden heeft. “Geef ons een jaar of twee, drie”, zegt Dries Calcoen, “en we komen weer met iets nieuws.”
 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.